Democratiewensen: het doel heiligt de middelen

Drie Duitse EU-parlementairen hebben aan EVP-fractievoorzitter Manfred Weber een sabotageplan overhandigd om te verhinderen dat de Italiaanse Giorgia Meloni aan het hoofd komt te staan van de volgende Italiaanse regering.

Het gaat om de vice-voorzitster van het EU-parlement, Katarina Barley (SPD), Daniel Freund (Grüne) en Moritz Körner (FDP); zij vinden de resultaten van de Italiaanse verkiezingen niet “woke” genoeg en er moet bijgevolg opgetreden worden tegen Giorgina Meloni zodat ze uitgeschakeld wordt van de eerste-minister-post.

Hun wensen werden opgelijst in een open brief aan EVP-fractieleider Manfred Weber (CSU). Daarin wordt zonder veel omwegen aangevoerd dat Melonia “rechtspopulistische betrachtingen heeft die niet met de Europese waarden en normen te verenigen vallen, die open voor discriminatie van mensen pleiten en die de afschuwelijkste misdaden in de Europese geschiedenis ontkennen”.

Euh… “de ontkenning van de afschuwelijkste misdaden in de Europese geschiedenis”… de holocaust dus? Als men “Meloni” en “holocaustontkenning” googelt, vindt men niets. Nul. Maar wel een videocitaat van Meloni dd. 10.8.22, waarin zij stelt dat de Italiaanse rechtse strekking het fascisme verantwoordelijk heeft gehouden en de onderdrukking van de democratie en de schandelijke anti-joodse wetten veroordeeld.

In elk geval is het volgens het “democratische” trio niet te laat om “een extreemrechtse regeringsleidster Giorgia Meloni in Italië te verhinderen”. En ze hebben absoluut geen begrip voor het antwoord van EVP-fractieleider Manfred Weber, die vindt dat “hij Italië aan boord wil houden en bijgevolg zijn steun aan Forza Italia”.

Neen, daar hebben ze absoluut geen begrip voor. Ze willen dat Weber Forza Italia (partij van Berlusconi) “verplicht een pro-democratie en pro-EU consensus te aanvaarden en bijgevolg iedereen duidelijk te maken dat Giorgia Meloni in geen geval tot minister-presidente mag verkozen worden. Mocht Forza Italia niet op deze chantage ingaan, dan moet deze uit de EVP-fractie verwijderd worden.

Katarina Barley heeft haar democratiebegrippen in het verleden al meermaals uitgelegd. Zo verklaarde ze over Hongarije “We moeten Orbán financieel laten verhongeren” en bedreigde ze Polen met het toedraaien van de geldkraan mochten deze niet binnen de EU-lijntjes blijven kleuren.

www.compact-online.