De woke-barbaren van Chicago

In 2012 zette het Art Institute of Chicago (museum van schone kunsten) de vrijwilligers – docenten/gidsen nog in de bloemetjes. Toen wilde men nog uitbreiden, was men nog op zoek naar meer docenten. “Wij willen U! “, stond er gedrukt in de nieuwsbrief van het museum. En om toegelaten te worden moest je een indrukwekkende c.v. en onderzoekresultaten kunnen voorleggen.

Negen jaar later, september 2021, heeft het museum het docentenprogramma helemaal gesloten en deelde het de docentendeelnemers mee dat ze bedankt waren, dat ze niet langer – als vrijwilliger – het museum mochten dienen.

Zes halftijdse betaalde medewerkers moeten nu de 82 onbetaalde culturele experten vervangen. De vrijwilligers moesten hun kleedkastjes leegmaken – als troostprijs werd hen een lidmaatschap van 2 jaar aangeboden.

De reden? Ze zijn blank. Een zonde waarvoor geen vergiffenis in de woke culturele wereld der VSA bestaat.

Sinds George Floyd een heiligenstatus verwierf werden wetenschappers, kunstenaars en journalisten ontslagen. Vakkennis en tradities werden weggevaagd omwille van één fataal gegeven: het blank-zijn. En nu neemt de anti-blanke kruistocht zelfs de inzet van ideologische vrijwilligers als doelwit.

De nieuwe betaalde docenten zullen gekozen worden volgens hun anti-racistische overtuiging, niet volgens hun vakkennis. Ze zullen het bewijs van hun woke-overtuiging moeten voorleggen. Zoals de twee jaar ervaring van “werken met ALAANA” (Afrikaans, Latino, Aziatisch, Arabisch, Native American) als een absoluut minimum. De rest – kennis van de behandelde materie – is bijzaak.

Op weg naar het uitgommen van een beschaving.