De Stille Beving

Afbeeldingsresultaat voor de stille bevingGisteren ging de film De Stille Beving in de bioscoop in première. De film gaat over gezin in Bedum in de provincie Groningen, die geteisterd wordt door aardbevingen als gevolg van aardgaswinning in het noorden van Nederland. 24 camera’s volgen de familie drie jaar lang en leggen aardbevingen vast en laten de gevolgen voor de bewoners van de monumentale boerderij zien.


Het Groningse verval slokt alle energie op
Twee jaar lang legden 24 camera’s vast hoe een boerderij uit 1837 door haar hoeven zakt. ‘De stille beving’ is een documentaire voor de rest van Nederland.

We zien zwart-witbeelden in de nacht en kinderen die uitleggen hoe een aardbeving werkt. Een schuddend Boeddhabeeldje. Een uil in de schuur, een steenmarter. Het gezin aan tafel. Het landschap, woest, weids. Een gevallen ornament dat weer op het dak wordt gezet.

De buurman die volschiet. “Ter Laan is Ter Laan niet meer”, zegt hij. “Alles is kapot. Het is net oorlog hier.”

Twee jaar lang legden 24 camera’s dag en nacht vast hoe de beeldbepalende kophalsrompboerderij uit 1837 van Albert Ubels en Annemarie Heite langzaam door haar hoeven zakte. Het trage verval van een pand in hartje aardbevingsgebied, het trage verval van de bewoners, van Groningen.   Verneem meer…

Volle zaal bij première De Stille Beving

http://www.destillebeving.com/

Bij RTV Noord zijn talrijke video’s over de aardbevingen en de gevolgen van de aardgasexploitatie in het noorden van Nederland te vinden.