De miljonairs van Gaza

  • De politieke leider van Hamas Khaled Meshaal woont veilig en wel in Qatar; hij is miljonair, jawel, goed voor ca. 2 miljard euro.  Bovendien trotse eigenaar van wat onroerend goed in zijn gastland. Vermoedelijk is zijn vermogen iets geslonken, omdat Egypte onder president al-Sisi de geldstromen hard aanpakt.
  • Ismail Haniyeh, zeg maar de actieleider van Hamas,  heeft 2.500 vierkante meter aan land tot zijn beschikking in het dichtbevolkte Gaza, met een totale waarde van zo’n 3 miljoen euro.
  • Een andere leider Mousa Abu Marzook zou een vermogen hebben van 2 tot 3 miljard euro. Marzook zat 2 jaar in een Amerikaanse cel op verdenking van terrorisme.
  • Ook lager in de Hamas hiërarchie geplaatste leden profiteren van corrupte activiteiten, zoals ‘liaison-officer’ Iman Taha die al zo’n miljoen euro kon bijeen rijven.

Hoogleraar Ahmed Karima aan de Al-Azhar universiteit in Caïro telt  zo’n 1.200 miljonairs in Gaza. De meerderheid is lid van Hamas. Het meeste geld wordt / werd verdiend door enorme belastingen over gesmokkelde goederen vanuit Egypte door tunnels. Daar bovenop de niet te verwaarlozen financiële steun van Qatar en Iran. Veel hulpgelden– en goederen bereiken nooit de bevolking, maar vindt zijn weg naar de grijpgrage handen van Hamas-leiders. Corruptie is heel normaal. Van de bevolking heeft 40% geen baan en moet het dikwijls doen zonder elementaire basisvoorzieningen.

FT

Elsevier
Stand up America

This ongoing war