De media noemden dit een “wake”

Hoe is dit mogelijk…Agente Kelly werd bijna lam geschopt tijdens rellen: “De burgemeesters laten het allemaal toe”

BRUSSEL – De beelden lieten het ergste vermoeden. Politieagente Kelly (37), van de federale reserve werd woensdag neergeslagen en geschopt door betogers tot ze niet meer bewoog. De vrouw werd met verlammingssymptomen opgenomen in het ziekenhuis maar is goed herstellende. “Dit had ik met de dood kunnen bekopen. Mijn collega’s en een Marokkaanse man die tussenkwam hebben me gered”.

Eén dag na de feiten gaat het beter. “Ik ben net uit het ziekenhuis ontslagen. Afgelopen nacht is het tintelende gevoel in mijn benen verdwenen. Het doet allemaal nog pijn al helpen de pijnstillers wel. Ik sta vol blauwe plekken maar ik ga wellicht helemaal herstellen”, doet ze haar relaas.

Kelly is een politievrouw uit Lanaken, moeder van een zoontje van 9. “Mijn dienst zat er eigenlijk op toen we ter versterking naar Schaarbeek moesten, voor de rellen op het Liedtsplein. Daar probeerden mijn collega’s en ik de weg te beveiligen, toen die bende op ons afkwam”.

Kelly viel en werd door verschillende jonge kerels vol op de romp en in het gelaat geschopt. “Ik ga die kerels hun blik nooit vergeten: vol haat”. Ze heeft de beelden van de schoppartij – die op sociale media veelvuldig gedeeld worden – al vaak herbekeken.

“Ik krijg wel dertig schoppen. Ik hoorde plots ook een man schreeuwen. Hij riep dat ze moesten stoppen, dat ik een vrouw was, geen man”. Het was een bewoner uit de buurt. “Een Marokkaanse man dacht ik, op zijn sloffen. Hij heeft me van die jongeren gered door ze letterlijk van me af te trekken. Mijn collega’s hebben dan ook hun belagers kunnen afschudden en hebben me meteen in bescherming genomen en naar achteren getrokken waarna ik afgevoerd ben. Ik ben die Marokkaanse man en mijn collega’s heel dankbaar. Had ik mijn robocoppak niet aangehad, had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen”.

De collega’s zijn enorm terneergeslagen. “Dit kan niet meer zo, vinden ze, en ik ook. En we vrezen dat het nog erger gaat worden, tot er een politieman echt lam geschopt wordt, of dood. Verschillende jongeren van onze dienst vertrekken voor een job in de privé. Oudere collega’s zien dit ook met lede ogen aan en kijken uit naar hun pensioen. Zij hebben de tijd van de rijkswacht nog gekend, toen gebeurde dit niet. Er was ontzag. Nu zijn we een schopbal van boze jongeren. Wie wil nog agent worden in Brussel, op deze manier?”.

“En de burgemeesters laten het allemaal toe. En het parket vervolgt amper en de rechters delen flutstrafjes uit. We worden niet gesteund. We zijn nog gemotiveerd maar meer dan ooit voelt het aan alsof we er helemaal alleen voorstaan, in de steek gelaten door politiek en gerecht. Deze betoging had nooit toegelaten mogen worden”.

Volgens haar zijn wel tien gewonde collega’s binnengebracht in het ziekenhuis.Haar zoontje wil ook politieman worden. “Maar ik heb hem al meermaals gezegd dat hij daar beter nog eens over nadenkt. Ook mijn man wil dat ikzelf stop met de job. Voorlopig doe ik het nog te graag. We zien wel”.

Kelly zal klacht indienen tegen relschoppers. “Ik hoop dat we ze kunnen identificeren en dat ze een echte straf krijgen. Maar ik ben niet heel optimistisch”.

(Het Nieuwsblad- Dirk Coosemans

882 opmerkingen

Geplukt van facebook.