De Meden en Perzen zijn springlevend

Een woordvoerder van de Griekse regering deelde donderdag mee dat een regionale Griekse rechtbank – in beroep – tot de slotsom gekomen is dat een eerder uitgesproken vonnis van een Griekse rechtbank over de in april in beslag genomen Iraanse olie, vervoerd door een tanker varend onder Russische vlag, moet teruggegeven worden.

De woordvoerder voegde eraan toe dat de Griekse regering nu ten zeerste hoopt dat dit vonnis zal leiden tot de vrijlating van de twee tankers onder Griekse vlag die verleden maand – als antwoord op de b.g. kaping – door Iran aan de ketting gelegd werden. We citeren de woordvoerder: “Het Hof heeft beslist dat de lading moet vrij gegeven worden. De Griekse regering had er niets mee te maken.”

De onder Russische vlag varende Pegas, die intussen herdoopt werd in Lana, lag voor anker nabij het eiland Evia toen het in april gekaapt werd in navolging van de EU/VSA-sancties na de Russische inval in Oekraïne. De tanker zou geladen geweest zijn met 115.000 ton Iraanse olie. De Griekse autoriteiten bevestigden dat zowel het schip als de bemanning zouden vrij gelaten worden. Maar… dat was buiten de waard… het Amerikaanse Ministerie van Justitie … gerekend, die besliste en de Grieken opdracht gaf de olie te laten overpompen in een schip dat door de VSA gecharterd werd: de Ice Energy, varend onder Liberiaanse vlag, met een Griekse rederij, Dynacom. Om alles een officieel etiket te geven werd als rechtvaardiging voor de herhaalde inbeslagname van de Lana door advocaat George Kozanidis.aangevoerd dat er nog zgz. nog onbetaalde schulden aan een andere rederij open stonden. Kozanidis weigerde echter de naam van de schuldeiser, en opdrachtgever voor de tweede inbeslagname, bekend te maken. Ach…

“De helft van de lading is nog aan boord. Het zal moeten overgepompt en teruggegeven worden“, voegde de Griekse woordvoerder er nog aan toe.

De Iraanse Revolutionaire Garde liet de b.g. kaping niet zomaar passeren en gaven een lesje met eigen deeg: twee Griekse tankers werden “in veiligheid” gebracht in Bandar Abas. Iran verwacht dat de vracht – de volledige vracht – teruggegeven wordt…

U kan hier de positie van beide schepen, de Lana en de Ice Energy, terugvinden. Volgens de kaart liggen ze voor anker op een afstand van 1,23 n.m. (zeemijlen) van elkaar of pakweg 2.28 km.

https://gcaptain.com/greek-court-overturns-decision-allowing-u-s-seizure-of-iranian-oil-cargo/

Greek court rules seized Iran oil must be returned (arabnews.com)

Meer duidelijkheid over wat eraan voorafging: