De linkse kerk heeft Kerstmis verbannen

Afbeeldingsresultaat voor stille nacht humorIn Vorselaar is het jaarlijkse kerstconcert in de Sint Pieterskerk een traditie die nogal wat volk lokt.  In 2016 zat de kerk afgeladen vol – er moesten zelfs stoeltjes bijgehaald worden – de aantrekkingskracht van de van oorsprong Kempische Conny Neefs, die van de gelegenheid gebruik maakte om meteen haar dochter voor te stellen, was daar niet vreemd aan.

Het programma wordt in elkaar gestoken door de cultuurraad, de kerkfabriek en het gemeentebestuur.  Het eerste gedeelte bestaat uit een koor dat klassieke kerstliederen ten gehore brengt, vervolgens enkele meezingliederen (… je kan je afvragen waarom het Nederlands van jaar tot jaar meer op de achtergrond verdwijnt), waarna een optreden van een artiest of een groepje die het beste van zichzelf mogen geven.  De receptie achteraf in Den Engel, aangeboden door het gemeentebestuur, wordt door quasi alle aanwezigen bezocht.  Vorselaar is een dorp met een hechte gemeenschap, een bloeiend verenigings-leven, veel natuur, zonder industrie… de grootste werkgever is de school van de Zusters van Vorselaar.  Een dorp waar het goed leven is, waar de verrijking nog niet (… buiten enkele toegewezen ‘vluchtelingen’, die snel wegvluchten naar ‘t Stad) heeft toegeslagen.  Vorselaar wordt bestuurd door een dorpslijst ‘Actiev’.  Een coalitievorming is hier niet nodig; ‘Actiev’ heeft de absolute meerderheid.  De burgemeester, de notaris… zij kennen quasi iedereen en zijn toegankelijk en hulpbereid. De pastoor Dré is zeer geliefd. Tot zover niets op aan te merken.  Maar Vorselaar is zoals menige gemeente ziek in het politiek correcte bedje.  Linkse NGO’s worden aangemoedigd acties te ondernemen, Natuurpunt bepaalt wat er qua plantengroei mag of niet mag (… zelf hakken ze honderden oude eiken om –  Amerikaanse, want die zijn niet streekgebonden, heet het… ).

Tijdens het kerstconcert van zondag werd de politieke correctheid, verscholen in de vredeswensen van Kerstmis, door de strot van de Kempenaars geduwd.  Geen idee wie er zich buiten uw dienaar aan geërgerd heeft.  We zijn murw geslagen. Achteraf hoorde ik slechts kritiek op te weinig liedjes “van bij ons”.   Niet op de manipulerende inhoud.

Waarmee ik bij mijn bron van ergernis gekomen ben.  Als overgang naar het tweede luik, het optreden van het echtpaar Lien Kooijman (dochter van Ed) en Bart Vanpeteghem, werden er drie meezingliederen voorzien: Adeste Fidelis (Latijn), Stille Nacht (Nederlands), en Hark! The herald angels sing (Engels).  Stille Nacht werd geschrapt omdat Lien en Bart dit als afsluiter van hun programma voorzien hadden.  Waarvoor begrip.  Lien en Bart zijn gebeten door muziek; zij bespeelt verschillende instrumenten, beide hebben een meer dan acceptabele stem.  Kortom: als artiesten niets op aan te merken.  Ware het niet dat ze hun optreden als een missie zagen om het linkse Gutmenschendom te verkondigen.

Tien liedjes.  Twee traditioneel.  Zeven met boodschappen die het linkse fata morgana bewierookten, een aanklacht tegen de rechtse realiteitszin.  Als afsluiter: Stille Nacht.  Anna, vertelde Lien, is haar petekindje van zes, en toen ze op bezoek was, speelde het kind voor het grootscherm-televisietoestel, waarop net Trump te zien was.  Trump met zijn rood haar en zijn Muur.  Waarop in het gelijknamige lied “Anna”, prompt alle registers tegen Trump open getrokken werden… met de gekende retoriek “Geen mens is illegaal”, open grenzen, geen muren.  Echtgenoot Bart is afkomstig van een dorpje naast Passendale, een kapstok voor zijn lied “Moest ik ooit vluchten”, want zijn grootouders hadden in WOI hun erf achter gelaten en naar Frankrijk gevlucht… een pleidooi voor de ongehinderde toestroom van vluchtelingen allerhande.  Vervolgens een Ierse ballade, die niet meer of minder dan een aanklacht tegen de Ierse vrijheidsstrijders was, moest duidelijk maken dat nationalisme des duivels is, dat de hoop ligt bij de jeugd die in ‘vrede’ gelooft.  Met Liens “Het is Kerstmis”, een pleidooi voor vluchtelingen, want “Maria en Jozef waren immers ook op de vlucht”, werd nogmaals uit het “geen mens is illegaal” vaatje getapt.

Als afsluiter “Stille Nacht”.  Heel de kerk zat te wachten om, begeleid door het orgel en koor, samen het gekende kerstlied te zingen.  Zelfs dat werd ons niet gegund.  Lien kondigde doodleuk aan dat zij haar eigen tekst daarop geschreven had… een tekst die niemand kende.  Het werd een bijzonder stil einde van wat ooit een Kerstviering was.  Stille Nacht. De linkse kerk heeft Kerstmis verbannen.

FVE

 

 

 

 

4 gedachten over “De linkse kerk heeft Kerstmis verbannen

  1. Erg, heel, heel erg. Een mens raakt er de moed bij kwijt. Het strafste vind ik dat de mensen dan blijven zitten ipv. buiten te gaan.

    • Wou ik oorspronkelijk wel doen, maar ik wou weten hoe ver het poco koppel zou gaan. En bovendien wou ik weten of anderen zich eraan stoorden. Quod non. of tenminste heb ik dat niet vernomen tijdens de receptie.

  2. Met politiek correct (links) te zijn is er veel te verdienen, met niet politiek correct te zijn is er niets te verdienen, integendeel dat heb ik zelf aan de lijve ondervonden.

Reacties zijn gesloten.