De lente

De lente is in aantocht en van alle lentebloemen worden narcissen het meeste in verband gebracht met de overgang van winter naar lente. De botanische naam van de bloem is “Narcissus“, en is genaamd naar de griekse god uit de mythe van Narcissus en Echo.

De nymph Echo vertelde verhalen tot amusement van Hera terwijl haar echtgenoot en oppergod Zeus op pad ging voor een van zijn ontelbare avontuurtjes. Toen zijn vrouw Hera dit bedrog ontdekte werd Echo door haar gestraft. Vanaf dan kon Echo niet meer zelf praten maar kon enkel nog domweg herhalen wat anderen gezegd hadden.

Narcissus was een mooie maar ijdele jonge man die zijn schoonheid te danken had aan de goden. Maar, zoals met de meeste mythes, was er ook hier een voorwaarde aan verbonden. De schoonheid van Narcissus was permanent en onsterfelijk zo lang hij nooit zijn spiegelbeeld zou bekijken. De mooie nymph, Echo, zag Narcissus jagen in een bos en werd hals over kop verliefd op hem en volgde hem op de voet zonder zich te tonen. Narcissus die voetstappen hoorde vroeg “Wie is daar?” de arme Echo kon enkel zijn woorden herhalen en ten einde raad kwam ze te voorschijn en wierp zich in zijn armen maar Narcissus was niet in haar geïnteresseerd.

De nymph was zo ongelukkig dat ze weende en jammerde tot ze volledig verteerd werd door haar liefde. Haar verlangen was zo sterk dat er niets anders van haar over bleef dan haar stem. Maar de goden waren niet tevreden. De godin Nemesis hoorde wat er met de arme Echo gebeurd was en lokte Narcissus naar een glinsterend meer. Daar kon de ijdele Narcissus niet aan de verleiding weerstaan om naar zijn weerspiegeling te kijken en hij werd prompt verliefd op zichzelf. Terwijl hij zichzelf bekeek werd de goddelijke straf voltrokken en hij vervaagde in het niets. Op zijn plaats groeiden de gouden bloemen die zijn naam vandaag dragen.

Er is ook het “Narcissus Complex”, dit zijn mensen die vooral in zichzelf geïnteresseerd zijn, hun eigen kwaliteiten ongewoon uitvergroten en die weinig of geen achting hebben voor anderen.

Foxy