De journalistiek is dood in Turkije

Erdoğan Turkse premier en zoon bepalen krantenkoppen

In een geluidsopname van een vermeend telefoongesprek tussen de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan en zijn zoon Bilal, hebben vader en zoon het over krantenkoppen. Ze bespreken welke hoofdkoppen regeringsgezinde kranten moeten publiceren.

Het telefoongesprek zou plaatsgevonden hebben op 18 december vorig jaar, een dag nadat Erdoğans AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) werd getroffen door een corruptieschandaal. De geluidsopname is vandaag uitgelekt op YouTube door de anonieme Turkse actiegroep BAŞÇALAN (‘opperdief’).

In het telefoongesprek zegt Bilal tegen zijn vader dat hij met Serhat Albayrak en Serhats broertje Berat (premier Erdoğans schoonzoon) heeft gesproken om de hoofdkoppen van regeringsgezinde kranten − die de volgende dag worden gepubliceerd − te bepalen.

Serhat Albayrak is directeur van de Turkuvaz Media Group (TMG) die onderdeel is van het conglomeraat Çalık Holding. Mediabronnen die onderdeel zijn van de TMG zijn, onder meer, de regeringsgezinde kranten Sabah en Takvim. Andere regeringsgezinde kranten zijn, onder meer, Yeni Akit, Yeni Şafak, Akşam, Star en Milat.

Bilal benadrukt dat hij de gebroeders Albayrak heeft laten weten dat ze moeten wachten op goedkeuring van de premier. Hij zegt dat de broers zijn instructies zullen opvolgen, en dat hij ze volledig onder controle heeft. Hij voegt daaraan toe dat ze alle nodige voorbereidingen hebben getroffen om een bash-campagne te starten tegen de door ideeën van islamgeleerde Fethullah Gülen geïnspireerde sociale beweging Hizmet (letterlijk: service). Vervolgens noemt Bilal een paar voorbeelden van de hoofdkoppen die hij samen met de broers heeft bedacht voor Sabah en Takvim. De premier keurt die koppen goed en geeft groen licht voor de start van de bash-campagne.

Zaman Vandaag, Rotterdam

2 gedachten over “De journalistiek is dood in Turkije

  1. ‘ Ze bespreken welke hoofdkoppen regeringsgezinde kranten moeten publiceren.’
    Is dat hier echt anders?

    • Inderdaad ik zie niet veel verschil tussen die Erdogan en de Europse beleidsmakers . Wij zijn er in feite slechter aan toe ! In Turkije is er maar ene paljas die de lakens uitdeelt . In Europa lopen er verschillende paljassen “voor het zeggen hebbers” Dat referendum in Zwitserland is daar een goed voorbeeld van . Als ge niet naar die “paljassen” hun pijpen danst en ge bijt in hun Europese kont , dan zwaait er wat . Ik vrees dat dit alles nog maar een begin is . Misschien komt er ooit , een “Europese Lente” . Ik heb nooit goed kunnen begrijpen , dat ze die Erdogan zo graag opvrijen en zijn gat aflikken , alhoewel eenvoudig te verklaren “soort zoekt soort !

Reacties zijn gesloten.