De grote leider sprak…

"t manneke A

“t manneke A

Een rusthuis in Neder- over- Heembeek wil over twee jaar kamers en verzorging klaar hebben voor moslimbewoners.
‘We moeten ruimte maken voor de identiteit van elke bewoner, zegt Bert Anciaux, bezieler van het project.
Hij is naast senator voor sp.a ook afgevaardigd bestuurder van het rusthuis, De Overbron.
Op dit moment telt het 44 kamers, tegen 2016 zullen dat er 59 zijn.
Hopelijk hebben moslimsenioren dan de weg naar De Overbron gevonden, zegt Anciaux.
Het zal niet vanzelfsprekend zijn, maar het is wel noodzakelijk.
Hij wil nu overleggen met de islamitische gemeenschap wat de specifieke behoeften zijn: halal voeding, een gebedsruimte, afspraken over intieme zorg zoals het wassen door een verpleger van het andere geslacht.
Ook over lijden en levenseinde lopen de visies bij verschillende bevolkingsgroepen soms sterk uiteen. “Ik geloof in de interculturele samenleving”, zegt Anciaux.
“Daarom kiezen wij voor een project waar ruimte is voor de eigen identiteit van elke bewoner, ook die met een andere etnisch-culturele achtergrond.”
Eerdere private initiatieven in het Brusselse, afkomstig uit de Marokkaanse gemeenschap, doofden stilletjes uit.
Anciaux maakt zich sterk dat het praktischer is om bestaande infrastructuur aan te passen aan specifieke behoeften dan een nieuwe structuur uit de grond te stampen.
“Het zal niet vanzelfsprekend zijn, maar het is wel noodzakelijk.
De Marokkaans- Turkse migratie is vijftig jaar oud, de eerste gastarbeiders zijn nu gepensioneerd.”
Een derde van de Brusselse 65-plussers is migrant, en ruim een derde van die groep is Turks of Marokkaans.
Door sociale druk blijven veel bejaarde migranten lang thuis wonen in omstandigheden
die eigenlijk ongeschikt zijn voor senioren die veel zorg nodig hebben.

10 gedachten over “De grote leider sprak…

 1. Moeten die dan ook de 1500 à 2000 euro per maand betalen om de verblijfskosten met verzorging, zonder de dokter- medicatie- en maaltijd-kosten betalen? Aan deze prijzen zal er geen enkele van deze gasten afkomen. Een betere belegging zal zijn dat opa naar Marokko of Turkije gaat en zijn pensioentje ginds krijgt, de kinderen sturen +/-500 € per maand op naar opa, die alle jaren zijn kinderen 1100 € teruggeeft, nadat ze hier het bedrag eerst van hun belastingsaangifte zullen afgetrokken hebben. Wie ze die wijsheden aangepraat heeft zal je best eens aan een SPA-er vragen.

 2. Lap !! mijne goed begonnen dag naar de kl….Telkens als ik die naam Anciaux nog maar hoor , om nog niet te spreken over zijne sm….. wordt ik erg depressief , agressief , non actief . Weer een dokterbezoek in het vooruitzicht om de nodige medicatie . Anti-Anciaux pillen zijn gelukkig wereldwijd gekend !
  Wanneer behaagd het de Heer ( of Allah) om zijn rood achterlijk schaap tot zich te roepen

 3. Rusthuizen, daar waren de moslims toch tegen? Opvang in de familie zegt de sharia.
  Stuur Bertje op therapie naar Oostenrijk waar ‘extreemrechts’ zopas 27% haalde, zoveel als de socialsten en de volkspartij.

 4. Lui als deze top-onnozelaar bij uitstek, daar geraak je moeilijk vanaf. Net als onkruid. Hardnekkig. Mocht ik de vader zijn van dergelijk onbenul, ik schreeuwde tranen met tuiten van oprechte droefenis en diepe schaamte. Bertje de Bleiter, voorwaar een hopeloos geval. Dat is al langer duidelijk. En zo veel verdienstelijke mensen die door ziekte veel te jong moeten sterven. De wereld kan echt onrechtvaardig zijn.

 5. Die ansjovis moeten ze ophangen aan de hoogste lantaarnpaal in Brussel.
  Zenden een grotere lafaard gezien op Vlaams grondgebied.

 6. We moeten rekening houden met de identiteit van elke bewoner zegt postjeshopper en nietsnut Anciaux. We zitten hier wel 50 nationaliteiten, gaat hij daar ook rekening mee houden? Of telt dat alleen voor het rood kiesvee?

 7. Bij mijn weten is er geen enkel moslimland ter wereld dat “ouderlingentehuizen” heeft. Dat is totaal onbestaande in hun cultuur. Zij blijven bij hun kinderen wonen en die zorgen voor hen. Dat is fundamenteel in hun samenleving. Het idee van Bert de Berber is dan ook volkomen waanzin. Eerst aandringen opdat wij onze tradities en gewoonten zouden opgeven … geen Sinterklaas … geen Kerst- Pasen en andere feestdagen meer … varkenvlees van het menu schrappen enz… enz… en nu komen aandraven met iets dat ze zelf niet willen maar dat ons weereens een pak geld gaat kosten.

 8. kunnen ze die blaaskaak niet naar Syrie sturen daar zal hij zich zeker thuis voelen tussen zijn vriendjes

 9. Deze mensen zullen waarschijnlijk bijgepast worden door het OCMW. Mijn moeder die hard gewerkt heeft én gespaard én een eigen woning heeft, moet haar verblijf (indien er nog plaats is) uiteraard zelf betalen.

  Vraagje aan Anciaux: als er aparte formules nodig zijn voor moslims, dan neem ik aan dat er ook aparte formules zijn voor niet-moslims (vb. een moslima hoeft haar poep niet te laten afkuisen door een niet-moslim mannelijke verpleger, een vlaamse rusthuisbewoner mag eisen dat de kamer niet wordt gedeeld met een niet-vlaamse bewoner…. of zou dàt dan weer wèl racistisch zijn?).

 10. Onderschat Bertje de bleiter niet… Achter dit tranerige gedoe gaat een zeer rancuneus en koleriek ventje schuil die over lijken gaat.. om het Project Anciaux veilig te stellen .
  Het is ook het enige waarmee hij zijn ganse loopbaan bezig geweest is. Als het er op aan komt om langs de “kassa te passeren” zijn alle middelen goed.
  Hierbij heeft Bertje niet de minste principes, en scrupules nog veel minder.
  Als men de “prijzen” kent van de kamers in De Overbron, wordt dit dan ook duidelijk.
  Het aanboren van het islamitische “hospice” is dan ook louter ingegeven door financiële redenen… het aantal Vlamingen in Brussel vermindert immers stelselmatig, en niet ver van De Overbron op de Oorlogskruisenlaan is er een nieuw rusthuis (waar er ook een Nederlandstalige bediening is en dat bovendien goedkoper is !!).
  Aan zijn “schamele woning” in de Korte Groenweg n° 127 kan men bovendien zien dat het hier gaat om een echte “socialist…”. die de tering naar de nering zet.
  Volgens weliswaar nog niet bevestigde berichten zou hij binnenkort ook zijn tuin openstellen voor enkele “caravenekes ” van de zigeuners.
  Dit noemt men dan ook de daad bij het woord voegen.!!!

Reacties zijn gesloten.