‘De euro is geen geld, de euro kost ons geld’

Vlaanderen en Nederland grootste melkkoeien van de EU

In de zogenaamde ‘fact check’ van De Zevende Dag- “Hoe correct zijn de stellingen van de afgelopen week?” – wordt een stelling van Barbara Pas, kersvers Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer, op waarheid gecontroleerd.

Na een berekening verklaren Indra Dewitte en Ivan De Vadder dat Pas’ stelling, “Vlaanderen is de melkkoe van Europa”, fout is. De Vadder en Dewitte verklaren dat de Vlaming 280 euro per jaar netto betaalt aan de EU, de Waal 55 euro en de Brusselaar 555 euro. Volgens hen is dus niet de Vlaming, maar de Brusselaar de grootste nettobetaler aan de Europese Unie.

Wij zijn heel blij dat De Zevende Dag aandacht besteedt aan de kostprijs van de EU. In 2010 al gaf het Vlaams Belang daarover een brochure uit: ‘De kostprijs van de EU: niemand betaalt meer dan de Vlamingen’.
Daarin wordt na een uitgebreide berekening aangetoond dat de Vlaming met 286 euro per jaar de grootste nettobetaler van de EU is. De Vlaming betaalt dus jaarlijks meer aan de EU dan de Nederlander, de Waal, de Duitser, de Fransman, de Deen, de Zweed, de Fin, de Cyprioot, enzovoort.

De VRT maakte in haar berekening echter een politieke keuze door het gewest Brussel apart te beschouwen. Maar Brussel behoort tot Vlaanderen, en daarom verdeelden wij in onze berekening de Brusselse EU-inkomsten en -uitgaven over Vlaanderen en Wallonië. We maakten daarbij een keuze die erg flatterend is voor Wallonië: we gingen ervan uit dat 80% van de opbrengsten die in Brussel gegenereerd worden uit Wallonië komen, en slechts 20% uit Vlaanderen. Omgekeerd werd 80% van de EU-uitgaven in Brussel beschouwd als toe te wijzen aan Wallonië, en slechts 20% aan Vlaanderen. Lees verder op pagina 8 van onze berekening.

De stelling van Barbara Pas dat “Vlaanderen de melkkoe van Europa is”, is dus correct. Sterker nog: Vlaanderen is de grootste melkkoe van Europa, zoals duidelijk blijkt uit deze tabel:

Bovendien willen wij erop wijzen dat Barbara Pas letterlijk aan de VRT heeft gezegd: “We gaan sowieso meer aandacht geven aan de EU: wat er allemaal misloopt met die EU, wat het per se vasthouden aan die euro allemaal kost aan Vlaanderen. Vlaanderen is na de melkkoe van België ondertussen de melkkoe van de Europese Unie geworden.”
Daaruit blijkt duidelijk dat Pas eigenlijk nog zelfs veel te voorzichtig was in haar uitspraak. Ze heeft het immers niet over de ‘grootste melkkoe’, maar over de ‘melkkoe’. Bovendien heeft ze het niet louter over wat de Europese Unie aan Vlaanderen kost, zoals hierboven werd berekend, maar ook en vooral over wat de Europese eenheidsmunt, de euro, aan Vlaanderen kost.
Immers, zoals Barbara Pas zegt kost ook het per se willen vasthouden aan de euro de Vlaming bakken met geld. In de ‘Financieel-Economische Commentaren’ van juni 2012 gaf het Vlaams Belang reeds een aanzet om te berekenen over hoeveel geld dat gaat. Voor België gaat het om een bedrag van maar liefst 70 miljard euro (de vele Europese noodfondsen, de vele leningen, de risico’s die België loopt als aandeelhouder van het IMF, enzovoort). Ruw berekend kostte het redden van de euro tot hiertoe dus minstens 6000 euro per Vlaming. Die 6000 euro per Vlaming om de euro te ‘redden’ (en dat bedrag loopt alleen maar verder op) komt dus nog bovenop de 286 euro die de Vlaming jaarlijks aan de EU betaalt!
“De euro is geen geld, de euro kost geld,” zei Geert Wilders, en het Vlaams Belang kan dat alleen maar beamen.

Gerolf Annemans
Voorzitter Vlaams Belang

2 gedachten over “‘De euro is geen geld, de euro kost ons geld’

 1. Die de kladder van de vRT is een linkse creatuur die zijn broodheer naar de mond praat.
  Tot op heden heeft één persoon hem eens deftig in de urine gezet en dat was Leterme, helaas heeft Leterme enkele weken later een gigantische fout gemaakt door zich te verontschuldigen bij die de kladder.
  Waarom drogen niet meer mensen die linkse rat af? Bang om niet meer gevraagd te worden? De vRT wordt toch met Vlaams belastinggeld betaald, dus, als bepaalde mensen/partijen niet uitgenodigd worden dan in het Vlaams parlement eisen dat de dotatie met x aantal procenten verlaagd wordt, daar staan de meeste Vlamingen achter.
  Het beste is nog steeds die hele linkse brol in de etalage te plaatsen en stoppen met er nog één eurocent belastinggeld aan te verknoeien.

  VB er is nog veel werk aan de winkel en ik wens mevr. Pas en dhr G Annemans veel succes toe, mijn steun krijgen ze sowieso, als het doel: De Onafhankelijke Democratische Seculiere Republiek Vlaanderen maar het eindresultaat is zodat we een massa waardeloze ballast kunnen dumpen.

  Gisteren hoorde ik uit Italië door de eerste minister wijze woorden spreken nl. iedere minister en volksvertegenwoordiger mag maar één inkomen ontvangen, iets wat ik al jaren propagandeer. Stel iemand heeft 30 mandaten (veel voorkomend bij de huidige bendeleden) dan ontvangt hij de hoogste wedde en de overige 29 worden niet betaald of afgeroomd.
  Wedden dat de belangenvermenging, de corruptie en het achterbaks gefoefel snel zal opdrogen!

 2. Het zou me verwondren moesten de linkse rode ratten van de VRT Barbara Pas gelijk geven. Het woord objectief staat immers niet in hun woordenboek. Als Vandela en co iets te vertellen hebben mogen zij uitgebreid en zonder onderbreking hun zeg doen, voor Vlaams Belangers telt dat niet. Ik kijk al lang niet meer naar de zeverende dag, en als ik al zappend toch blijf hangen bij de zeverende dag heb ik al vlug spijt en last van het zuur.

Reacties zijn gesloten.