De EU-wereld is een schouwtoneel

Verhofstadt I have dreamEen ‘bevlogen’ Vrhfstdt las Tsipras in de EU-praatbarak de levieten.  Hyperkinetisch, molenwiekend, een grand mal leek dichtbij.  En hij dook zelfs de geschiedenisboeken in om Tsipras grote Griekse leiders in herinnering te brengen, waaraan hij volgens Vrhfstdt een voorbeeld diende te nemen.   Hij riep Tsipras nl. op ‘een revolutionaire hervormer’ te worden door in de voetsporen van Charilaos Trikoupis en Eleftherios Venizelos te treden.

Als Vrhfstdt de trappers verliest – op Maidan zitten ze nog steeds te wachten op zijn beloofde terugkeer – gaat hij voluit voor een solo optreden, waarbij hij staat te blinken in het licht van de schijnwerpers.  We verdenken hem er zelfs van dat hij zelf zijn toespraken schrijft.

Komen we terug tot de beide “grote Grieken”, die Tsipras als lichtend voorbeeld zou moeten nemen.
“Helaas heren, we zijn failliet” dixit Charilaos Trikoupis bij de opening van het Griekse parlement in 1893.  Alle betalingen aan buitenlandse schuldeisers werden stop gezet en hij moest hen om hulp vragen.    De grote leider had maximaal leningen afgesloten in binnen- en buitenland zonder iets aan de inning van de belastingen te wijzigen.   Het land werd onder curatele van een internationale financiëel comité gezet (… trojka…), dat de staatsfuncties gedeeltelijk overnam.

De andere Griek die Vrhfstdt aanhaalde, premier Eleftherios Venizelos, voerde weliswaar een deel hervormingen, zoals het invoeren van de leerplicht, door en tekende een vredesakkoord met Turkije met de daaraan verbonden volksverhuizing, maar tijdens de Grote Depressie van de jaren 30 moest hij Europa om hulp verzoeken.  De export ging naar een dieptepunt en de schuldenlast kon niet terugbetaald worden.

Hij gebruikte dezelfde bevleugelde woorden om het faillissement van de Griekse staat aan te kondigen als Trikoupis. Aan zijn pleidooi voor hulp werd niet tegemoet gekomen:  “Als kleine landen niet worden geholpen, dan gaat Europa een zwarte toekomst tegemoet.” Alle betalingen aan Europese schuldeisers werden gestaakt.  Zijn partij werd bij de volgende verkiezingen gedecimeerd.  In 1935 riskeerde deze door Vrhfstdt bewierookte hervormer nog een poging om via een gewelddadige coup aan de macht te komen.  Hij moest naar Frankrijk vluchten.
Het aan Griekenland geleende geld verdween voor het grootste gedeelte ergens in het rijk van Hades.

Voor wie meent niet te kunnen zonder Vrfhfsdts visie op het verleden, heden en de toekomst is er deze video (vanaf 06″32′ heeft hij het over b.g. heren):

Volledigheidshalve volgt hier het antwoord van Tsipras.  Je zou je kunnen afvragen of de EU-praatbarak één groot schouwtoneel is met dikbetaalde acteurs.  Moest er iemand ons zo de mantel uitvegen zouden we niet glimlachend Vrhfstdt een ‘vriend‘ noemen!

Permalink voor ingesloten afbeelding

FT

 

6 gedachten over “De EU-wereld is een schouwtoneel

 1. Stel je voor dat ie echt commissievoorzitter was geworden, en wat we dan jaarlijks hadden mogen betalen aan de grieken…We zijn aan een groot onheil ontsnapt.

 2. Met dik betaalde (bange) acteurs, dat is de juiste benaming. Als het met rede niet kan, moet je schreeuwen, daarna moet je slaan uit onmacht. Frankrijk heeft Tsipras zijn pen vastgehouden of gedicteerd waar en wat er bespaard moet worden omdat zijzelf in zeer slechte papieren zitten. Alle schuld zal uitgesteld tot over 100 jaar en nu drinken wij een glas, laten wij gaan eten en alles bleef zoals het was. Die enkele leiders beslissen over een ganse natie, zij die juist hun eigen postjes moeten veilig stellen om een term uit te doen en het volk slikt en zegt dat ze de volgende keer anders gaan stemmen, voor deze gieren geen enkel probleem want zij veranderen van principes en partij want zij zijn toch dik betaalde acteurs.

 3. Die Tsipras is dat een transgender of zoiets . Zijn stemmeke klink zo raar !

  • Vandaag gaan we het even niet over de “Griekse liefde” hebben. Da’s een thema op zich.

 4. ‘The Flemish people’

  hoorde, toen ik dit artikel aanklikte, juist het Landsknechtlied : Flandern in Not, in Flandern reitet der Tod….gestorben, gestorben muss sein.
  Met VRHSTDT aan het roer kunnen gaan we er in galop naar toe.

 5. Merkel heeft zich een kleine vakantie gegund in Servië en Bosnië. Het is ook veel mooier om daar de grote staatsvrouw te spelen in plaats van naast Harald en Juncker te zitten en te ervaren dat die nog altijd geen nieuwe ideeën hebben. Servië, Bosnië, Macedonië en Albanië willen allen o zo graag bij de EU.
  Dàt is tenminste een idee omdat daar veel geld te rapen valt dat je later niet moet terug betalen. En als de problemen met die kandidaten opduiken zit Merkel niet meer in haar ambt.

Reacties zijn gesloten.