De EU is failliet

EU buigt voor Turkse chantage.
‘Historisch akkoord’ is historische dwaasheid.

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de koehandel die gisteren tijdens de Europees-Turkse top in Brussel gesloten werd. In ruil voor een (nieuwe) aankondiging over het indammen van de illegale immigratie naar Europa krijgt Turkije niet minder dan drie miljard euro, visumvrij reizen voor 78 miljoen Turken naar Europa én een heropstart van de toetredingsonderhandelingen in het vooruitzicht gesteld.

Daarmee beloont de Europese Unie – en in haar kielzog de Belgische regering –  de Turkse chantagepolitiek die de ontmoediging van de illegale immigratie naar Europa afhankelijk maakt  van de inwilliging van haar eisen.

Het is – op zijn zachtst gezegd – zeer de vraag in hoeverre dit akkoord ook maar iets zal bijdragen tot het afzwakken van de aan de gang zijnde volksverhuizing naar Europa. De Belgische regering plaatst geen enkele kanttekening bij het hele akkoord, integendeel, staatssecretaris Theo Francken spreekt over een akkoord met Turkije dat ‘sterk aan condities gebonden’ is. Het is raden naar die ‘condities’, want het zogenaamde Europees-Turkse actieplan blijft op vele plaatsen immers uiterst vaag en zegt enkel dat Turkije zich “voorneemt“ zijn kustwacht te versterken en de samenwerking met de Griekse en Bulgaarse instanties verder uit te bouwen.

Over wat er ter zake concreet moet gebeuren, wordt in het actieplan met geen woord gerept. Bijzonder veelzeggend is bovendien het feit dat de Turkse premier Davatoglu geen garanties wilde geven dat de immigratiestroom vanuit Turkije zal minderen.

Met de afschaffing van de visumplicht voor 78 miljoen Turkse staatsburgers dreigt Europa bovendien van de regen in de drop te belanden. Het spreekt immers voor zich dat de opheffing van de visumplicht in het Klein-Aziatische land zal worden geïnterpreteerd als een open uitnodiging om de Turkse aanwezigheid in West-Europa te komen versterken. In feite doet de EU met haar politiek dan ook weinig anders dan een bestaand probleem ‘oplossen’ door een nieuw probleem te creëren.

De Turkse premier Davutoglu had het naar aanleiding van de speciale top die gisteren doorging – niet zonder reden – over  “een historische dag”. Al lijkt het ons, vanuit Europees perspectief bekeken, beter om te spreken van een historische dwaasheid.

Gerolf Annemans,  Europees parlementslid

5 gedachten over “De EU is failliet

 1. Zelfs N-VA heeft deze koehandel mee goedgekeurd, en daar kan je maar een ding op zeggen, dat is “de kracht van de verandering”. En daar is dan ook alles mee gezegd.

 2. Landen die volgens de Verordening EG nr. 539/2001 vrijgesteld van visumplicht:
  Albanië, Andorra, Antigua en Barbuda, Argentinië, Australië, Bahama’s, Barbados, Bosnië-Herzogovina, Brazilië, Brunei Darussalam, Canada, Chili, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Japan, Israël, Kroatië, Maleisië, Mexico, Mauritius, Nicaragua, Monaco, Montenegro, Panama, Nieuw-Zeeland, Paraguay, San Marino, Saint Kitts en Nevis, Seychellen, Servië, Singapore, Vaticaanstad, Macedonië, Urugay, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Hong Kong, Macao en Taiwan.

  Niet te verwonderen dat de EU buigt voor Turkije.
  Bij sommige landen stel je je vragen, bij anderen niet. En ja, het land van de Afrikaners, dat Europese broedervolk ontbreekt in het lijstje.

 3. Volgens Orban werken de EU en Ankara achter de coulissen aan een plan om 4 à 500.000 Syrische vluchtelingen direct vanuit Turkije naar de EU te versassen. Mogelijk wordt dit nog deze week in Berlijn aangekondigd.
  In Brussel is volgens Orban een geheime ‘achtergrond afspraak’ gemaakt onder leiding van de Duitse regering. Deze kwade verrassing wacht Europa. De Oost Europese landen in het bijzonder Polen, Slovakije, Tschechië en Hongarije zullen onder druk worden gezet om daar een deel van op te nemen. ‘We kunnen dit niet aanvaarden’ voegde Orban daar aan toe.

  Drie miljard in de pocket en 4 à 500.000 vluchtelingen naar Europa om kosten te besparen zal de redenering van Erdogan zijn.

 4. Historisch verraad bovenop het reeds 50 jaar aanslepende verraad zal u bedoelen.

 5. Slechts een handjevol menschen beslist over de toekomst van een volk dat noemen ze democratie

Reacties zijn gesloten.