De Duitse Grondwet is geen vodje papier

Bundesverfassungsgericht Filesharing 1BvR2557-17 - new-media-law.net

Het hoogste Duitse gerechtshof – het Bundesverfassungsgericht – (Grondwettelijk Hof) heeft beslist dat de ECB (… en bijgevolg ook de Duitse nationale bank) gedeeltelijk tegen de Duitse grondwet handelt als zij staatsleningen (schuldpapieren) van zwaar schuldbeladen EU-landen opkoopt om deze uit de wind te zetten. Het vonnis wordt gemotiveerd: noch de Duitse regering, noch de Bundestag (parlement) hebben de ECB-beslissingen gecontroleerd en goedgekeurd. Daarmee overschrijdt de ECB haar bevoegdheden.

Voor het eerst sinds haar bestaan stelt het Bundesverfassungsgericht dat handelingen en beslissingen van EUropese instellingen blijkbaar niet door de bevoegdhedenorde gedekt zijn en bijgevolg in Duitsland niet kunnen omgezet worden, ergo zgn. “ultra vires-maatregelen”. M.a.w. de ECB heeft zichzelf een macht toegekend die ze niet heeft. Ter verduidelijking: de ECB heeft bij het schuldenopkoopprogramma verzuimd de verhouding tussen risicovolle staatsleningen, met zware economisch-politieke gevolgen voor quasi heel de EU-bevolking, en een voldoende democratische controle van deze maatregelen aan te tonen.

Gezien het ECB-miljardenprogramma m.b.t. de coronacrisis werd op dit vonnis met spanning gewacht.

Het Bundesverfassungsgericht maakte echter ook duidelijk dat er over de actuele hulpmaatregelen niet geoordeeld werd en realiseert zich dat in deze moeilijke tijd – waarbij de EUropese solidariteit zoals nooit tevoren onder druk gezet wordt – het vonnis initieel op ergernis zal stuiten, maar dat de plicht bij de regering en de Bundestag ligt een gedegen onderzoek naar b.g. verhoudingen als gevolg van het ECB-programma te doen.

U kan zich hier door heel het vonnis worstelen. Onze redactie gaf slechts de summiere motivering van het vonnis. M.a.w. de ECB – de EUropese Centrale Bank – staat niet boven de Grondwet der EU-lidstaten. Benieuwd hoe en of Merkel hieraan gevolg zal geven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is EUSSR.jpg

De reactie van de Europese Unie op de uitspraak van de Duitse grondwetsrechters is bijna even arrogant en uit de hoogte als die van extremistische federalisten zoals Guy Verhofstadt. De EU-Commissie stelt dat de beslissingen van haar eigen Hof bindend zijn voor alle nationale rechtbanken. M.a.w. het Duitse Grondwettelijk Hof kan de hoogste boom in!

Vrhfstdt twitterde op zijn eigen diplomatieke wijze:

Guy Verhofstadt@guyverhofstadt· I am puzzled by the decision of the German Constitutional Court for three reasons: (1) The court states that the ECB is … too independent! https://bundesverfassungsgericht.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/EN/2020/bvg20-032.htmlGuy Verhofstadt@guyverhofstadt·

(2) If every Constitutional Court of every member state starts giving its own interpretation of what Europe can and cannot do, it’s the beginning of the end. The EU’s constitutional watchdog is the European Court of Justice and that’s the way it should remain!Guy Verhofstadt@guyverhofstadt·

(3) Clearly, now that the German Constitutional Court tries to cut the wings of the ECB, the European Commission has to take its political responsibility and come forward with a bold trillion sized Recovery and Reconstruction plan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Verhofstadt-I-have-dream-1024x668.jpg

Hij stelt dat hij nogal in de war is wegens drie redenen (vrije vertaling):

 • Het Hof stelt dat de ECB te onafhankelijk is!
 • Als elk Grondwettelijk Hof van elke lidstaat ermee begint haar eigen interpretatie van de EU-bevoegdheden te geven, dan is dat het begin van het einde. De waakhond van de EU is het het Europees Hof en daarmee basta!
 • Het is duidelijk: nu het Duitse Grondwettelijk Hof de vleugels van de ECB wil kortknippen, moét de EU-commissie haar verantwoordelijk nemen en een gedurfd miljardenzwaar Herstel- en Reconstructieplan erdoor drijven.

M.a.w. schaf de regeringen, de parlementen, de rechtbanken der EU-lidstaten gewoon af. De EU neemt het boeltje over!

2 gedachten over “De Duitse Grondwet is geen vodje papier

 1. Het is inderdaad de eerste maal dat Karlsruhe ingaat , alhoewel zeer voorzichtig, tegen de EUSSR. Zouden ze nattigheid voelen ? Staat er soms iets te gebeuren ??
  Afgezien van het voormelde , dient men steeds rekening te houden met het feit dat het bezettingsstatuut van 1946 nog steeds van toepassing is op Duitsland, ook na de hereniging met de 2+4 akkoorden. In het licht daarvan, stel ik de vraag : welke diktaten en van wie, werden er in feite uitgevoerd door Karlsruhe? En dit rekening gehouden met de conflicten die zich momenteel voordoen op het (geo)politieke schaakbord. Hier geldt dan het motto : niets is wat het lijkt te zijn !!!
  De reactie van logemafioso Verhofstadt lag dan ook in de lijn der verwachtingen. Hij wil immers de EUSSR volledig omvormen tot een België in het groot, waar het zuiden leeft op kosten van het noorden, en dit alles onder een communistische logedictatuur. De EUSSR is immers, qua organisatie, al een kopij van de USSR.
  En wat de onafhankelijkheid van de ECB betreft.. zoals al de andere centrale banken (op enkele uitzonderingen na), is deze ook gecontroleerd door de RKM in The City, met behulp van de BIS in Bazel..!!
  Een tip voor de Italianen : neem al het onroerend goed van de buitenlanders in Italië in beslag, te beginnen met de domeinen van de Guy en Karel(ke)…!!

 2. Inderdaad, het is lijk farage zei: mr.verhofstadt u denk dat het EU gebouw een paleis is en u er een rol in speelt als Hogepriester. Wij moeten maar altijd dokken. Ik maak mij grote zorgen met het inenten van BILL GATES vaccin of dit verplicht wordt in Belgie, D itsland wel,dan worden we vergiftigd en gechipt en verliezen we onze vrijheid. In Belgie hoor ik niets van oproer, waar blijft de strijdvaardigheid van de Belgen.https://www.youtube.com/watch?v=IdxBNT2ugBM

Reacties zijn gesloten.