De ‘coup’ van één nacht

Coup-expert Edward Luttwak kan het nauwelijks geloven. De coupplegers in Turkije deden zo ongeveer alles verkeerd. Voor Erdogan heeft hij ook geen goed woord over. “Hij moet op zijn tellen passen.”

Verwacht u een tweede poging?
“Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Maar als Erdogan zich blijft gedragen zoals hij nu doet, dan loopt hij een persoonlijk risico. Op een mislukte coup volgt vaak, althans wanneer een leider risicovolle tegenmaatregelen neemt, een moordaanslag. Erdogan moet op zijn tellen passen, want zijn tegenstanders zullen de volgende keer professioneler te werk gaan dan de coupplegers van vrijdag.”

 

“De harde kern van de Erdogan-aanhangers bestaat vooral uit religieuze fanatici en laagopgeleiden. Je hoorde tijdens hun bijeenkomsten op straat slechts religieuze teksten. Ze bekommeren zich niet om de democratie of de rechtsstaat, noch interesseert het ze iets dat Erdogan, die zichzelf voordoet als een man van de straat, in feite een miljardair is. Zij willen vooral dat hij moskeeën blijft bouwen, en Turkije transformeert naar een islamitische staat naar het voorbeeld van Saudi-Arabië, maar dan net iets milder.”

De 73-jarige Amerikaanse politicoloog Edward Luttwak is een van de weinige mensen op de wereld die met recht de titel ‘coup-expert’ mag opvoeren. Op 26-jarige leeftijd schreef hij zijn inmiddels even beroemde als controversiële debuut ‘Coup d’Etat: A Practical Handbook’, waarin hij nauwkeurig uitlegt hoe je het beste een staatsgreep moet voorbereiden en uitvoeren.
De ontwikkelingen in Turkije sloeg hij met professionele interesse gade. Hij heeft geen goed woord over voor Erdogan en de coupplegers: de eerste vanwege zijn politieke beleid, de laatsten vanwege hun amateurisme. “De volgende keer mogen ze me bellen, maar dan moeten ze wel mijn adviezen tot op de letter uitvoeren”, grapt hij.  Lees meer…