De cirkel van de driehoek:

… VSA – Oekraïne – Israël

In 2014 was Antony (Tony) Blinken voor de officiële mededelingen van de Amerikaanse regering over Oekraïne verantwoordelijk. Zijn wortels met Oekraïne reiken veel verder in het verleden.

Een kort overzicht van zijn herkomst en leven:

Overgrootvader Meir Blinkin (geb. 1879 in Pereiaslav nabij Kiev, Oekraïne) was daar leerling aan de joodse basisschool, trok midden 1890 naar de handelsschool in Kiev, een gemeenschappelijk onderwijsproject van Oekraïense en joodse zakenlui. Hoofdfinancier: miljonair Lev Brodsky. Hij trouwde in 1898 met de 20 jarige Hanna-Makhla Turovskaya, een joodse boerendochter, die hem twee jaar later (1890) een zoon, Moshe (Mozes), schonk.

Deze Moshe, de opa van Tony Blinken, zou later in de VSA de naam “Maurice” aannemen. Toen hij 4 jaar oud was, trok het gezin Meir & Hanna naar New York. Twee jaar later werd de tweede zoon, Salomon, geboren – die zich later “Sam” zou laten noemen. Meirs gezin ontsnapte hiermee aan Kischinevs pogrom van 1903. De familienaam wijzigde met één letter: Blinkin werd Blinken.

Meir opende op de Lower East Side, op de East Broadway een massagesalon en zat daarmee helemaal ondergedompeld in de joodse cultuur die joodse emigranten uit Oost-Europa naar N.Y. brachten. Met 115.000 joden per km2 telde men daar de hoogste concentratie joden van heel de wereld. Meir beperkte zich niet tot masseren der lichamen, maar ook van de geesten. Hij schreef korte teksten voor een satiristisch blad. Hij portretteerde daarin de échte wereld van joodse immigranten: armoede en voedseltekort, onhygiënische leefomstandigheden, religieus bijgeloof, tekort aan onderwijs, aan begrip voor het nieuwe land en de wens – ondanks alles – zich hierin te schikken. In 1908 publiceerde Meir zijn boek “Vrouwen”, een gedicht in proza, met korte verhalen over de vrouw als verleidster, over ontrouw, seksualiteit en vruchtafdrijvingen. Hij zou volgens de literatuurcritius David Shub hiermee de eerste joodse schrijver in de VSA worden, die over het thema sex schreef.

Maurice, die als 4-jarig jongetje Moshe in de nieuwe wereld terecht kwam, trouwde later met Ethel Horowitz, waaruit in 1925 Donald Blinken, de latere Amerikaanse ambassadeur in Hongarije en vader van de huidige Tony, geboren werd. De tweede zoon Alan, Donalds broer en oom van Tony, werd in België ambassadeur. Het echtpaar ging echter in 1970 uit elkaar.

Tony Blinken, die naar verluidt vloeiend Frans spreekt, groeide op in Parijs en ontmoette tijdens zijn jeugdjaren regelmatig Valéry Giscard d’Estaing, Leonard Bernstein, John Lennon of Mark Rothko.

Hij kwam niet uit het niets te voorschijn als verkozen Amerikaanse buitenminister van Joe Biden. Ook onder Clinton en Bush bekleedde hij belangrijke posities in de buitenlandse politiek.

Tony Blinkens stiefvader Sam Pisar, jurist en schrijver, overleefde verschillende KZ’s. Zijn ouders en zuster Frieda echter niet. Sam Pisar had een grote invloed op de opvoeding van Tony. Volgens de Amerikaans-Joodse krant Forverts (Ned. vert.: Vooruit) is Tony Blinken er vast van overtuigd dat de gegarandeerde veiligheid van Israël de énige en beste garantie is voor de veiligheid van het joodse volk.

Uit de ingekorte vertaalde versie van een levensloop, “De Oekraïens-joodse wortels van de VSA buitenminister Antony Blinken”, voor het eerst beschreven in https://ukrainianjewishencounter.org/en/

https://www.raamoprusland.nl/dossiers/oekraine/1277-oekraine-verbaast-de-wereld-door-te-kiezen-voor-jood-als-president