Corona-inentingen begonnen in Moskou

Moskou’s burgemeester kondigde vrijdag de start van de inentingscampagne aan. Zo’n 5000 kandidaten hadden zich al aangemeld gedurende de eerste vijf uur; het ging hier om medisch personeel, sociale diensten en leraren. 5000 van de 6 à 7 miljoen Moskovieten. De inenting is gratis.

70 speciale inentingscentra werden geopend waar de bewoners van de Russische hoofdstad hun Sputnik V kunnen gaan halen. Voorrang wordt gegeven aan risicogroepen: medisch en schoolpersoneel en sociale diensten. Men dient zich vooraf digitaal aan te melden. De inentingscentra zijn dagelijks open van 08.00 tot 20.00 uur. Heel de procedure kan ca. een uur in beslag nemen. Eerst onderzoekt een arts de kandidaat-vaccinontvanger. Vervolgens wordt het middel voorbereid: duur ca. 15 minuten – vaccin wordt bewaard op -26° C, ca. tien minuten op kamertemperatuur. Na de inenting moet de vaccin-ontvanger een tijdje in het oog gehouden worden. Vervolgens wordt een inentingscertificaat opgemaakt en meegegeven. Na 21 dagen toediening tweede dosis.

Volgens de Russische regering is men (pas) na ca. 42 dagen immuun tegen het virus. (…)

Rusland telt sinds het begin van de coronacrisis meer dan 2.43 miljoen besmettingen met 42.684 doden.

Tass: Meer dan 40 landen, goed voor meer dan 50% van de wereldpopulatie, hebben interesse getoond in het Sputnik V vaccin ( ook Israël). Meer dan 1.2 miljard dosissen werden besteld. Productie in samenwerking met Indië, China, Brazilië, Z-Korea, Argentinië e.a.. Proefinentingen vinden plaats in Rusland, Wit-Rusland, Brazilië, Indië, de Ver. Ar. Emiraten, Servië, Hongarije, Venezuela. Rusland garandeert een maandelijkse productie van 30 miljoen dosissen vanaf maart 2021.

Wie geïnteresseerd is in de aankoop, moet rekenen op ca. $26.20 voor de twee dosissen. Ook bij Sputnik V zou een inenting slechts effectief zijn met twee inspuitingen. (…)

Opmerkelijk: de journalist van DW in onderstaande video meldde zich als proefkonijn, nadat hij zijn vrienden had zien ziek worden. Hij hoopt dat hij het vaccin en niet de placebo ingespoten kreeg. Ondanks de geruststellende “veilig”verklaring mocht hij er bovenop een levensverzekeringspolis ontvangen. In geval van overlijden zullen zijn familieleden het bedrag van 22.000 euro uitgereikt krijgen, bij invaliditeit 17.000 euro. Zo’n 40.000 vrijwilligers zouden aan de testen van Sputnik V deel genomen hebben. Vaccinatie is vrijwillig én gratis voor Russische burgers… Medisch personeel zou naar verluidt onder druk gezet worden…