Cisterciënsers* bouwen nieuwe abdij

*Trappisten

Zisterzienser – Wikipedia

Een commissie van de Duitse deelstaat Brandenburg heeft donderdag groen licht gegeven voor de verkoop van het voormalige boswachtershuis in Treppeln, vlakbij de historische cisterciërabdij van Neuzelle, ten zuiden van de stad Eisenhütterstadt in de deelstaat Brandenburg. Volgens de commissie kan het nieuwe klooster de rol van Neuzelle op het vlak van cultuur en onderwijs versterken en een impuls geven aan de authenticiteit en het charisma van de cisterciënzerorde in Duitsland.

De Duitsers kennen de abdij van Neuzelle vooral dankzij het uitstekende bier dat er nog altijd volgens eeuwenoud cisterciënzerrecept wordt gebrouwen.

Een belangrijk argument voor de overdracht was het feit dat de Stasi, de gehate geheime politie in de voormalige DDR, er een thuisbasis had. Meteen wordt op die manier ook bijgedragen tot verzoening met het verleden. Het domein in Treppeln omvat een landgoed van 75 hectare. De zes cisterciënzers die het klooster zullen bevolken, zijn afkomstig van de abdij van Heiligenkreuz. Sinds 2017 wonen zij op vraag van de plaatselijke bisschop op het historische kloosterterrein van Neuzelle, een van de enige volledig bewaard gebleven cisterziërsabdijcomplexen in Europa en het meest noordelijke voorbeeld van de Boheemse barok.

Bron: Kathpress.at