Chinees dystopia

Een Orwelliaanse nachtmerrie wordt werkelijkheid!  China creëert een classificatie systeem voor elk van haar 1.3 miljard inwoners, het zgn. sociaal krediet systeem.  Het bevat gegevens over de financiële toestand, strafregister, boetes, activiteit op sociale media, koopgedrag, consumptie, interesse voor kranten, boeken, enz.  Het resultaat zou bv. het wel of niet aanvaard worden voor een baan kunnen betekenen of de toegang tot hoger onderwijs.  Het dystopia van de toekomst.

Volgens het communistisch regime hebben de Chinezen een totaal gebrek aan moraal.  Een gemiddelde Chinees zou het verschil tussen goed en kwaad niet kunnen herkennen. Tijd voor de staat om bij te sturen.  Met tanks schijnt het niet te lukken; dus worden de elektronische mogelijkheden erbij ingezet als schoolmeester en cipier. Men kan het vergelijken met waarderingspunten die je geeft aan bv. een restaurant of een hotel. De staat neemt het gewoon van je over, of het nu om financiële beslissingen gaat, of om sociale contacten.

Het herinnert ons aan het DDR-regime, maar dit gaat veel verder dankzij de IT-vooruitgang.  De Oost-Duitse regering wou slechts een opstand tegen het regime onderdrukken.  Het Chinese doel is ambitieuzer: het wil gewoon een maakbare nieuwe burger creëren.  Bekijk de video vanaf 0’55”.

Int’l Business Times

FT