Chapeau voor het 29ste lid van de EU

Afbeeldingsresultaat voor chapeau gif animatedDat uitgerekend de PS-republiek het land b met de billen bloot zou zetten, dat uitgerekend Wallonië ‘de kracht van de verandering’ daadwerkelijk uitvoert, hebben we in onze stoutste dromen niet kunnen voorspellen.  Dat daarbij de EU te kakken werd gezet is mooi meegenomen.

Of de gewestregering van Magnette zich nu inderdaad zo druk maakt over de macht van de grote concernen bij het manipuleerbare arbitragehof, of de rode kameraden inderdaad het welzijn van de waarkman voorop stellen, of er niet genoeg geboden werd, of de prijs voor ‘het gezond verstand’ niet voldeed aan de verwachtingen, het zal ons worst wezen.  Onze redactie was en is een koele minnaar van CETA en TTIP.

“Veel voorstanders van een sterk Vlaanderen mogen slechts dromen van een Vlaanderen dat even sterk en fier is als het Waalse gewest nu.”

CETA: Wallonië toont “kracht van verandering”

En stel dat Wallonië toch akkoord zou gaan met het CETA- vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada. Dan is er nog het Brusselse schepencollege gewest Brussel dat dit akkoord ook geweigerd heeft.
Dan zouden een paar honderdduizend inwoners een Europees verdrag kunnen tegenhouden.
Het is niet verboden te lachen…

Intussen ‘lopen de gesprekken’ voort.  Intussen worden achterdeurtjes geopend.  Intussen worden er ‘oplossingen’ bedacht, machinaties in gang gezet, beloftes gedaan, gechanteerd, omgekocht, gedreigd, …   “Onderhandelingen CETA niet afgelopen”.

En voor de Open-VLD zijn de wetten van het land b niet de inkt waard waarmee ze geschreven werden.

In elk geval weet nu elke Canadees het land b liggen, al zijn ze er nog steeds van overtuigd dat het een franstalig land is.

De Duitse persmuskieten hebben het over een ‘provincie’ (Wallonië) en over een ‘jonge wilde’ (45-jarige Magnette).  Ze menen te weten dat er al financiële ‘tegemoetkomingen’ aan het Waalse gewest toegezegd werden.

Lees ook: Er blijft van alles mis met CETA

5 gedachten over “Chapeau voor het 29ste lid van de EU

 1. beste redactie,
  zonder inhoudelijk in het debat te roeren,

  stel ik vast dat de EU voor het CETA-project koos om de parlementen van de deelstaten te bevragen – we hebben dat nog niet veel meegemaakt-
  en aan de “stem van het volk” voorrang te verlenen boven de politieke eieren die in de wandelgangen en achterkamertjespolitiek gelegd worden, zoals we van de EU gewoon zijn.
  We zijn dat van die seigneurs eurocraten niet gewoon, ze zijn meestal huiverig voor inspraak van de burger, ze laten zelfs geen referenda toe, ze krijgen een mandaat voor hun vijf jaartjes, en doen dan van de eerste dag ermee wat ze zelf willen, die grote seigneurs zullen het wel zelf allemaal bekonkelfoezen onder vriendjes, zelfs de oppositie telt niet mee.
  De democratische regels komen met deze CETA-soap als een boomerang terug, en bezorgen de EU een serieuze bloedneus.

  Bij mij rijst de vrees dat “Europa” bij de volgende belangrijke beslissingen zich zal onthouden om nog de deelstaten rechtstreeks aan te spreken, en dat alle belangrijke zaken weer in die achterkamertjes zullen geregeld worden, dus terug naar de politiek van de voldongen feiten.

 2. Als Europa nu eens de schulden van Wallonië helpt meebetalen dan zal het Waals gewest de onafhankelijkheid eisen, iets waar Vlaanderen al lang smekend om vraagt.

 3. De argwaan vanwege Brussel en Wallonië over CETA is niet zomaar uit de duim gezogen. Er zijn inderdaad enkele hoogst eigenaardige regeltjes te vinden in deze overeenkomst. En Bourgeois/NVA maakt zich er wel gemakkelijk van af door die “discriminatie” aan te halen; alsof zulke bepalingen bijvoorbeeld niet kunnen zorgen voor eindeloze procedures en schadeclaims. We weten nu al hoe vlug er “gediscrimineerd” wordt….

 4. Ik moet niet veel weten van die socialist Paul Magnette, maar voor een keer moet ik hem feliciteren, hij heeft (voorlopig) tenminste kloten aan zijn lijf, in tegenstelling van een Geertje Bourgois van de NBA.

 5. Omdat we Merkel nog maar eens te zien krijgen, denk ik aan de Mars Sonde Rosetta van de ESA in Darmstadt.
  Merkel kan niet overal zijn, maar men voelt haar werken overal daar waar iets niet werkt.

Reacties zijn gesloten.