Cataluña independiente

Catalaanse weg

Vandaag (11.09.2013) zetten de Catalanen een nieuwe stap in de richting van hun onafhankelijkheid. Wanneer volgt Vlaanderen?

Vandaag, precies 299 jaar nadat Catalonië zijn onafhankelijkheid verloor, komen de Catalanen opnieuw massaal de straat op om hun eis voor onafhankelijkheid kracht bij te zetten. In de loop van de namiddag wordt een 400 kilometer lange mensenketting gevormd die door 85 steden en dorpen langsheen de Catalaanse kust loopt.

Weg naar onafhankelijkheid
De organisatoren van deze manifestatie lieten zich inspireren door de ‘Baltische weg’ van augustus 1989. Toen vormden zo’n twee miljoen mensen een 600 kilometer lange ketting die doorheen de toenmalige Sovjetrepublieken Estland, Letland en Litouwen liep. Een jaar later al was het onafhankelijkheidsproces van de drie Baltische staten onomkeerbaar. En dat is precies wat de organisatoren ook voor Catalonië voor ogen hebben.

Klein maar dapper
De Catalanen zijn nog niet op hun eindbestemming aangekomen, maar hebben wél enkele flinke stappen vooruit gezet. Zo keurde het Catalaanse parlement begin dit jaar een soevereiniteitsverklaring goed, waarmee het land zich het recht op zelfbeschikking toe-eigende. Het parcours dat het kleine, maar dappere volk heeft afgelegd, dwingt zonder meer respect af. Terwijl de Vlaamse politieke klasse – via allerhande federalismen – niet verder geraakt dan een pleidooi voor een of ander ‘Nieuw België’, kiezen de Catalanen resoluut voor onafhankelijkheid.

Het wordt tijd dat Vlaanderen het Catalaanse voorbeeld volgt en kiest voor de ordelijke opdeling. Het Vlaams Belang heeft hiervoor alvast een blauwdruk klaarliggen.

Hierbij enkele filmfragmenten van de menselijke ketting.  In Spanje:

In New York:

En zelfs op de Chinese Muur:

FT

 

 

 

2 gedachten over “Cataluña independiente

  1. Catalonië; Vlaanderen; Skotland; en die Afrikaner-Boerevolk in Suider Afrika; eis onafhanklikheid. Laat ons almal ons solidariteit teenoor mekaar betoon.

  2. Ik kan enkel zeggen dat de Catalanen zo geen klootjes volk zijn als de Vlamingen. Proficiat voor de Catalanen

Reacties zijn gesloten.