Calexit

A Jefferson secession banner hangs outside a business in Loyalton, California. Photo: Myung J. Chun/Los Angeles Times/TNSIn Californië willen een aantal inwoners die zich afscheuren van de VSA of zelfs van … Californië.  Een Calexit.  Ze zien geen heil in de Trump-regering en willen hun eigen problemen oplossen.  Al zijn ze onderling het niet eens of ze gewoon een aparte staat willen oprichten of een ster aan de vlag toevoegen.

De ontevredenen willen een referendum over een secessie of afscheuring in 2018.  Ze plannen de oprichting van een pro-secessie politieke partij.  Vier voorstellen liggen op tafel, waaronder twee die Californië zelf zouden opdelen.  Niet dat deze wens nieuw is: sinds 1849, toen de goudkoorts door Californië jaagde, werden er meer dan 200 pogingen ondernomen om de staat te splitsen via een totale afscheiding van de unie of andere drastische wijzigingen.

De recente poging werd geïnspireerd door anti-Trump gevoelens.  Er zou een petitie met een minimum aantal ondertekenaars gepland worden vooraleer er officieel kan over gestemd worden.    Niet dat de poging veel kans maakt op slagen.
Voorstanders van de pro-secessie beweging, Yes California, hebben tot 25 juli tijd om ca. 600.000 handtekeningen van kiezers te verzamelen.  Ze kunnen dan een officieel referendum houden in november 2018.   Naar verluidt zouden er duizenden vrijwilligers opgedeeld in 82 groepjes de vereiste handtekeningen verzamelen.

Medestanders willen meer fiscale autonomie, minder geld doorstorten naar Washington, flexibelere immigratie wetten en een betere toegang tot de ‘health care’, de beruchte ziekteverzekering.

Ze bakkeleien over de secessie- of onafhankelijkheidswens.  Want als ‘Calexit’ geen succes wordt, dan zijn de kansen van de onafhankelijkheidsbeweging verkeken.
In het noorden heeft een groep ontevreden Californiërs al jaren plannen voor een grenswijziging.  Sinds WOII pleiten ze om een aantal Californische plattelandsdistricten  samen te voegen met Zuid-Oregon.  Hun doel: een nieuwe staat, Jefferson, de 51ste ster.  Hun motivatie is dezelfde als de b.g. groepen: de regering is te ver van hun bed, heeft geen voeling met de plaatselijke bevolking en hun noden, en ze voelen zich overheerst door een bevolking met andere sociale en politieke inzichten.   Zij zijn geen secessie voorstanders, integendeel, zij willen niet uitbreken, maar wel een ster aan de vlag toevoegen.

2 gedachten over “Calexit

    • Hoe kan dat nu! Het westen heeft die dictator in Lybie toch verslagen om plaats te maken voor democratie , ge weet wel , linkse rechtsen , de groenen , de blauwen ….en nu zouden er slavenmarkten zijn , zoiets als een vogelenmarkt in Antwerpen

Reacties zijn gesloten.