Calais, Zeebrugge…

In Calais is weliswaar de Jungle afgebroken, maar de onuitgenodigde wereldreizigers met bestemming Groot-Brittanië blijven de vrachtwagenchauffeurs belagen. Ze zijn er nog wel degelijk: honderden, duizenden… verspreid ergens rond de haven van Calais op industrieterreinen of elders. De chauffeurs proberen zo snel mogelijk te rijden om te voorkomen dat ze ongewenste passagiers aan boord krijgen. Met als resultaat dat de politie hen doet stoppen en hen beboet. “Ze zijn gewoon gevaarlijk,” vertelt deze vrachtwagenchauffeur. Als ze moeten tanken, staan ze doodsangsten uit. Wie wil nu nog internationaal vervoer doen?

Alle reismogelijkheden worden geprobeerd. In de 2de video vertelt een Iraniër over de aankoop van een vals paspoort, een Pools, maar hij werd betrapt. Zijn vrouw bevindt zich al in G.B., zij vloog vanuit Denemarken, had eerst een Nederlands, vervolgens een Deens paspoort. De volgende heeft weer een ander riedeltje: hij is eigenlijk, feitelijk, een Slovaak. En als we dat niet geloven, dan maken ze ons wel iets anders wijs.

De commentaarstem vertelt over de andere mogelijkheid: een overzet in een opblaasbare rubberboot, voorzien door een mensensmokkelaar, maar daar hangt een prijskaartje aan. Een enkele trip van Iran naar G.B. kan 16.000 euro kosten. Succes niet gegarandeerd.