Britten zijn bang van Zwarte Piet…

… niet te verwonderen sinds het straatbeeld zwart kleurt!

Ze noemen Zwarte Piet een koloniale kater!

Zwarte Piet blijft de gemoederen verhitten bij onze noorderburen. Documentairemaakster Sunny Bergman trok naar een park in Londen, verkleed als Zwarte Piet, om na te gaan wat de Britten van de traditie denken.

Voorbijgangers reageren verbolgen. “Waarom is jullie gezicht zwart geverfd? Dat ziet eruit als racisme”, aldus een man, wanneer hij snoep aangeboden krijgt.  Lees verder…

Voorlopig blijft onze Piet ongemoeid.  Het Spionnencentrum heeft daar een duidelijk standpunt over bekend gemaakt:

Het antwoord is dat er in de figuur van Sinterklaas en (een al dan niet stereotype) Zwarte Piet geen sprake is van een strafbare vorm van racisme of een wettelijk verboden vorm van raciale discriminatie. De strafbepalingen vervat in de artikels 20 en 21 van de Antiracismewet van 30 juli 1981 vereisen immers een ‘bijzondere opzet’, en dat is hier niet het geval.

Oef!

FVE

 

 

3 gedachten over “Britten zijn bang van Zwarte Piet…

 1. Is dat spionnencentrum nu nog niet opgedoekt?
  Het zit vol met nietsnutten die maar een oel hebben nl. Lekker parasiteren op de gemeenschap en diezelfde gemeenschap beschouwen als criminelen. Ze weten verdomd goed wie hier racistisch is en dat zijn niet de Vlamingen.
  Maar ja we leven hier ook in een land van waanzin, 6 regeringen, 7 praatbarakken, 10 provincies, een middeleeuws circus en dan nog een massa van die vreetclubjeszoals die spionnen troep een massa ambetantenaren en gevangenissen vol met criminelen van vreemde afkomst.
  Wat moet er nu nog gebeuren voor er drastisch ingegrepen gaat worden tegen dat misdadig profitariaat en sociaal graai toerisme?

 2. De progressieve krachten plegen – als het past – graag eens lans voor het behoud van de rijke biodiversiteit van plant en dier op onze aardbol.
  Het is een onmiskenbaar feit dat er op deze wereldbol pieten zijn van diverse maten en onderscheiden kleurenpracht. Als ze hun Zwarte Piet beu zijn, niets belet hen hem in een andere kleur te verven.
  Dus: niet langer zeuren maar kleuren ! 🙂

 3. Een woordje weg laten en we krijgen een betere verklaring voor het probleem .
  “””” Waarom is jullie gezicht zwart ! ……… ( geverfd )…… Dat ziet eruit als racisme

Reacties zijn gesloten.