Britten willen Saoedisch gevangeniswezen perfectioneren!

cameronWe hebben dit bericht verschillende keren gelezen én in de Engelse media nagegaan om te kunnen vaststellen of het hier niet om een (slechte) grap gaat.
Het Britse Ministerie van Justitie (MoJ) hoopt zijn gevangenisexpertise te kunnen verkopen in Saudi-Arabië voor 5.9 miljoen Britse ponden.  Het gaat om een nieuwe commerciële afdeling,  Just Solutions International (JSi), bemand met ambtenaren.

Just Solutions International (JSi) zal binnenkort een dienst voor voorlopige invrijheidsstelling in Macedonië op poten zetten en heeft ook een offerte ingediend voor de bouw van een gevangenis in Oman.

Mensenrechtenactivisten hebben hun bedenkingen bij de mogelijke samenwerking met een regime dat de straffen van de sharia, zoals publieke onthoofdingen, geselingen, amputaties, folteringen e.a. schendingen van de mensenrechten zonder veel gewetenconflicten uitvoert.  De vraag is dan ook terecht hoe het Britse Ministerie van Justitie denkt de situatie te kunnen verbeteren?  En loopt het Ministerie niet het risico dat er door dat expertisecontract impliciet een stempel van goedkeuring op het Saoedische strafregime gedrukt wordt?

Deze antwoordde dat alle JSi projecten eerst de goedkeuring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de lokale ambassade moeten krijgen na een evaluatie van de mensenrechten, maar wil geen details vrijgeven wegens ‘commercieel te gevoelig’.   De offerte van Jsi werd in december aan het parlement bekend gemaakt.

Ze hebben het over expertise.  Hebben de Britten onthoofdingsexperten in huis?  Messenslijpers?  Is er een gat in de markt voor de productie van bullenpezen?  Of zijn de inheemse kameelpezen even effectief?  Dient de NHS ook een offerte in voor de verzorging van geamputeerde ledematen, voor open wonden, gebroken ribben en andere schoonheidsbehandelingen?

Ziek.

FT

Bronnen: The Muslim IssueThe Guardian  –  DailyMail The Independent – e.a.

.

3 gedachten over “Britten willen Saoedisch gevangeniswezen perfectioneren!

  1. Britten waren dat niet de Engelsmannen van vroeger , voor dat land een kalifaat werd met een uitgesproken onderwerpings-syndroom , zoals Zweden ?

  2. Hoezo, het gevangeniswezen perfectioneren? Is de Caïro verklaring dan niet de basis van de mensenrechten? Kan daar nog iets aan verbeterd worden?

Reacties zijn gesloten.