Bij meneer doktoor

 Bij meneer doktoor

Is er dan eindelijk een lichtpunt in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte?

De kans om leverkanker te overleven wordt verdrievoudigd door middel van een virus.

Het virus dat gebruikt werd in de vaccinatie om de pokken uit te roeien werkt nu wonderbaarlijk tegen leverkanker. Een genetisch gemanipuleerde versie van het “vaccinia” virus heeft de gemiddelde overlevingskansen van mensen die lijden aan een ernstige vorm van leverkanker verdrievoudigd met als enige nevenwerking een milde griepachtige aandoening.

Dertig mensen die aan leverkanker leden kregen elk gedurende één maand drie dosissen van het gewijzigde virus, JX-594 genoemd, rechtstreeks in de levertumor ingespoten. De helft onder hen kreeg een kleine dosis, de anderen een grote dosis van het virus.

De patienten die een kleine dosis kregen bleven gemiddeld 6,7 maanden langer leven en zij die een grote dosis kregen bleven gemiddeld 14,1 maanden langer leven. In tegenstelling hebben proeven, verschillende jaren geleden, aangetoond dat de beste bestaande medicatie tegen deze vorm van kanker, “sorafenib”, het leven slechts met drie maanden verlengde.

Twee van de patiënten die de hoogste dosis hadden kregen waren nog in leven meer dan twee jaar na de behandeling. Dat is een zeer belangrijke overlevingskans zegt Laurent Fischer, President van Jennerex, de firma in San Francisco die deze medicatie vervaardigt onder de naam Pexa-Vec.

Naast het verkleinen van de primaire tumor kon het virus zich verspreiden en ook de secundaire tumoren buiten de lever verkleinen. Sommige tumoren verdwenen volledig en de meeste vertoonden een gedeeltelijke vernietiging op de MRI scans, zegt David Kirn, hoofd van het onderzoek bij Jennerex. Bovendien was the vernietiging van dezelfde mate zowel in de primaire als in de secundaire tumoren.

“Deze klinische proeven zijn een belangrijke stap vooruit om een nieuwe behandeling tegen kanker te vinden” zegt Alan Melcher van de Universiteit van Leeds, VK, die niet betrokken was in dit onderzoek. “Het helpt om het potentieel van virussen aan te tonen in het gevecht tegen kanker met relatief weinig nevenwerkingen in vergelijking met chemotherapie of bestraling” zegt hij. “Als het doeltreffend blijkt tijdens grotere proeven dan kan het beschikbaar zijn voor patiënten binnen de vijf jaar.”

Het feit dat het virus zich kan spreiden naar secundaire tumoren suggereert dat een eenvoudige inspuiting in een ader voldoende werkzaam kan zijn. Een test om deze behandeling te vergelijken met het injecteren van het virus direct in de tumor wordt uitgevoerd.

Fischer zegt dat tot op heden meer dan tweehonderd mensen behandeld werden en dat het virus veelbelovend blijkt tegen andere vormen van kanker zoals nierkanker en huidkanker. Maar hij waarschuwt ook dat het niet bij iedereen werkt. “We weten waarom sommige patiënten goed reageren op de behandeling maar niet waarom het bij anderen niet werkt.”

Geschreven door Andy Coghlan,

vertaald en bewerkt door Dr. Reinhardt

http://www.newscientist.com/article/dn23154-liver-cancer-survival-time-tripled-by-virus.html

2 gedachten over “Bij meneer doktoor

  1. Fijn dat er ook al eens goed nieuws is. Hopelijk kunnen hier veel patiënten mee geholpen worden.

  2. Slotsom van het artikel: Eertijds liep iedere manspersoon in België rond met drie littekens op de arm, en de dames moesten het stellen met enkele op de dij (om minder in het openbaar op te vallen), als gevolg van inenting tegen de pokken.
    Opeens was die “verplichte” inenting niet meer zo verplicht… met gevolg dat nog zeer weinig mensen zich de moeite getroostten om hun kinderen te laten inenten.
    HAD MEN HET VERPLICHT GEHOUDEN… dan hadden een massa mensen ook niet de pijn hoeven te doorstaan van kanker !
    Wéér een triestig voorbeeld van de laksheid & kortzichtigheid van de opeenvolgende regeringen met ministers, behept met houten koppen en volledige onkunde van département !… zum toll werden, grrrrrr.

Reacties zijn gesloten.