Bij meneer doktoor

Bij meneer doktoorZevendedagadventisten-studie

Ter verduidelijking: het gaat niet om een studie over de gewaardeerde ankerman / vrouw van de wereldwijd vermaarde Zevende Dag op zondagmorgen, gedurende het werkjaar een vaste waarde bij de nullenzender.

Vegetariërs zijn slanker, leven langer maar krijgen even vaak kanker
Vegetarisme heeft niets dan voordelen. Tenminste als we een grootschalige Amerikaanse studie op de effecten van vegetarisme mogen geloven. Mannelijke vegetariërs hebben bijna 20 procent minder kans om te sterven aan een hartaanval, alle vegetariërs samen hebben 12 procent minder kans om te sterven aan om het even welke oorzaak. Vegetariërs zijn bovendien iets slanker. Op kanker is er geen effect.
Tja, horen we de sceptici (ruim in de meerderheid als het over vlees eten gaat) al denken. Ze zijn slanker omdat ze op hun honger blijven zitten. Maar in de proefgroep van meer dan 73.000 personen was de calorie-inname van vegetariërs en niet-vegetariërs gelijk.

De studie haalde het medische vakblad Journal of the American Medical Association en de media in het algemeen. Ze heeft dan ook de verdienste zeer uitgebreid te zijn. Volgens de onderzoekers zelf is tot dusver geen studie van deze omvang gebeurd waarbij de effecten op lange termijn – namelijk levensverwachting – werden bestudeerd.
De highlights:

De voordelen van een vegetarische voeding zijn duidelijker voor mannen dan voor vrouwen. Het verlaagde risico op sterven door hartfalen voor mannen werd opgetekend binnen de periode van 6 jaar waarin de studie liep. Dat maakt het cijfer nog indrukwekkender.
De gezondheidseffecten zijn het grootste bij pesco-vegetariërs en veganisten en  het kleinst bij semi-vegetariërs. Bij de proefpersonen waren er 35.358 vleeseters, 4.301 ‘semi­vegetariërs’ (die wel vlees eten, maar minder dan eens per week), 7.194 ‘pesco-vegetariërs’ (die wel vis eten), 21.177 ‘gewone’ vegetariërs die geen enkele soort vlees eten, en 5.548 veganisten (die geen vlees eten en ook geen zuivel of andere dierlijke producten).

Behalve door hartziekte, stelde de studie bij de vegetariërs ook een lagere sterfte vast door diabetes en nierfalen en dat bij vrouwen zowel als bij mannen.
De onderzoekers vermoeden dat de gunstige effecten te danken zijn aan de grotere hoeveelheid vezels in vegetarische voeding, gecombineerd met een kleinere hoeveelheid verzadigde vetten. De studie maakt niet duidelijk welke soorten voedingsmiddelen het verschil tussen de twee groepen verklaren. Leven vegetariërs langer omdat vlees ongezond is? Of omdat ze meer eten van specifieke voedingsmiddelen, bijvoorbeeld groenten, die een gunstig effect hebben op de levensverwachting? Dit moet vervolgonderzoek uitwijzen.

Buitenbeentjes
Opmerkelijk is ook dat de studie gerealiseerd werd op een proefgroep van alleen zevendagsadventisten. Dat is een religieuze groep die veel belang hecht aan gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Ze maakten de wetenschappelijke publicatie van de studie ook zelf bekend via news.adventist.org.

John Harvey Kellogg (inderdaad van de ontbijtgranen) was bijvoorbeeld een zevendedagsadventist. De studie kwam ook tot stand aan de Loma Linda universiteit in Californië, een instelling die ook tot het zevendedagsadventisme behoort. In de jaren veertig van vorige eeuw overtuigde wetenschappelijk werk van Loma Linda de wereld ervan dat het mogelijk is via vegetarisme voldoende voedingsstoffen – vooral proteïnes die ‘gewone’ mensen uit vlees halen – binnen te krijgen.

Matige rokers en drinkers, buitenbeentjes dus
De leden van de kerk krijgen de raad vegetarisch te eten, maar niet de verplichting. Door allemaal zevendedagsadventisten te volgen, konden de onderzoekers ervoor zorgen dat al hun proefpersonen een gelijkaardige levensstijl en cultuur hadden. Alle zevendedagsadventisten, ook de niet­vegetariërs, zijn op een bewuste manier met hun voeding bezig. Zowel de vegetariërs als de niet-vegetariërs onder de proefpersonen hadden een geringe consumptie van alcohol en tabak.

http://www.vief.be/gezondheid/vegetariers-zijn-slanker-leven-langer-maar-krijgen-even-vaak-kanker.html