Betekent Cyprus de dood van de euro?

EUSSRBetekent Cyprus de dood van de euro?

De banken op Cyprus blijven gesloten. Vandaag hadden ze moeten open gaan. Dat is dan intussen van 15 maart geleden. Volgens de pers werd de openingsdatum naar donderdag verschoven. Men wil immers verhinderen dat de klanten hun rekeningen leeghalen, men heeft angst voor een zgn. ‘bank run’.

Hoe langer men de banken gesloten houdt, hoe groter de kans dat dit ook zal gebeuren. Uiteraard valt het niet goed te praten dat de eurolanden in problemen altijd maar weer ons geld willen hebben om hun financiële putten, veroorzaakt door malversaties in de bankwereld en een opgesmukte staatsboekhouding, te vullen, maar de spaarders verplicht aan de bankenredding te laten deelnemen, wat in feite een beslagname van gespaard geld betekent, was een kapitale fout van de EU-moloch. Het zou wel eens de nagel aan de eurodoodskist kunnen worden.

Even terzijde: de grens van € 100.000 is een belachelijk bedrag. Is men een kleine spaarder met een tegoed van € 99.999 en een rijke klootzak met € 101.000, waarvan de overheid alles boven de verdoemde grens van € 100.000 zonder inspraak, ongemoeid, kan in beslag nemen? Wij hoeven geen toekomstvoorspeller in te huren om hier en nu te kunnen stellen dat iedereen – de kleine spaarders, de rijken, kleine en grote ondernemingen hun uiterste best zullen doen om hun geld uit de banken te halen om zo aan de controle op kapitaalsverkeer te ontsnappen.  Om dit te vermijden doktert de Cypriotische regering nu aan een systeem om de banktegoeden te bevriezen.

Country in turmoil: A worker restores a damaged door of a branch of a Bank of Cyprus in the early hours of Monday after a bomb attack at Polemidia, a suburb of the southern port city of Limassol

Een deur van een filiaal van de Bank of Cyprus in de buurt van Limassol wordt hersteld na een bomaanslag op maandag

Wat in Cyprus gebeurd is, kan zonder meer binnenkort het geval zijn in Spanje, Portugal, Italië en andere eurozone-landen. Met zijn allen staan we nu al garant voor    € 513 miljard leningen. Vanaf het ogenblik dat één lening niet terugbetaald wordt, worden wij aan de kassa uitgenodigd! Om af te dokken, uiteraard.

Kijk nog even mee naar de analyse van Paul D’Hoore op het VTM nieuws gisteravond:

http://nieuws.vtm.be/buitenland/2013032541754-al-513-miljard-voor-redding-eurozone

Floriaan Terbeke

Eén gedachte over “Betekent Cyprus de dood van de euro?

  1. De eerste dominoblok is gevallen en de rest zal volgen, niemand zal het nog kunnen tegenhouden en zeker al gene vanrampuy, barbarrosso, schulz, ashton of pinoccio, zij zullen zelfs de eersten zijn die de afgrond in gaan vallen want ze willen zo graag op de eerste rij staan.
    De namen zijn bewust fout geschreven omdat het ook foute mensen zijn.

Reacties zijn gesloten.