Berlijn, de verloren stad (8)

Afbeeldingsresultaat voor berlin frauen feiertag

Berlijn is alles waar een poco mens voor staat: links profitariaat, Gutmenschenideaal, criminaliteitshemel, vreemdelingeneldorado en nu ook een feministische vesting. Berlijn is het énige Bundesland dat speciaal voor vrouwen een officiële feestdag uitgeroepen heeft op 8 maart, de zgn. wereldvrouwendag. Andere Bundesländer hebben ook nieuwe officiële feestdagen ingevoerd, zoals Thüringen een wereldkinderdag en de Noord-Duitse gewestregeringen de “reformatiedag”. Maar niemand heeft eraan gedacht de vrouwen een officiële erkenning d.m.v. een feestdag te bedelen.

Derya Caglar, SPD-woordvoerster voor de gelijke rechten in het Berlijnse parlement, vindt het een “bijzonder groot signaal dat we vooruitgang boeken op weg naar een totale gelijkschakeling van man en vrouw.”  (…)

Nochtans vindt niet iedereen die nieuwe feestdag een goed idee, zelfs vrouwen niet. Vrouwen strijden sinds eeuwen voor gelijke rechten – een feestdag is een “belediging”, want er moet volgens hen “iets in de hoofden veranderen – elke dag moet vrouwendag zijn. Als er vrouwen gelijke rechten hebben, dan hebben ze geen nood aan een dag om die rechten te doen neerdalen.”

Ook uit economische kringen klonk er kritiek: “Berlijn kan zich geen extra feestdag permitteren. Een verlies van 160 miljoen economische prestaties. Wie, zoals Berlijn, 4.4 miljard euro uit de gemeenschappelijke Bundeskas trekt via het solidariteitsmechanisme tussen de Bundesländer, zou zich beter bezig houden met alles uit de kan te halen om niet langer op de zak van andere Bundesländer te leven.” (volg bruggetje naar “Geber und Empfänger beim Länderfinanzausgleich 2018”)

Onze redactie vraagt zich af of er nu geen sprake is van discriminatie. Wat met een feestdag voor mannen, voor homo’s, voor lesbiennes, voor transgenders, voor mannen met snorren, voor vrouwen met baarden, voor smurfen…