Berlijn, de verloren stad (23)

Dat de rood-groene coalitie weggestemd werd door de kiezers, viel niet in goede aarde. Alle truken van de foor werden gebruikt om de overwinning van de CDU weg te blazen. De Grünen snappen het niet: wat hebben zij fout gedaan??? … Tja. U kent het spreekwoord over de splinter en de balk in eigen oog.

Als rood-groene duiveltjes in een wijwatervat weerden ze zich tegen de afkeuring door de kiezers. I.p.v. zich een goede verliezer te tonen, wilden ze niet zomaar afstand doen van hun macht.

Bon, dit gezegd zijnde, kozen de Berlijnse socialisten uiteindelijk voor de wiskundige logica, nl. de CDU-overwinning aanvaarden en met hen een bestuursmeerderheid vormen. Ho maar, dat betekent dan ook met een CDU-er als burgemeester??? Ex- burgemeesteres Franziska Giffey (SPD) is er het hart van in.

Dus kwam het tot een stemming in de Senat (gemeenteraad van stadstaat Berlijn). En toen toonden de verliezende partijen, SPD & Grünen, zich van hun kleinste kant: ze besloten zich tégen de kandidatuur van winnaar, CDU-partijleider, Kai Wegner, af te zetten. Uiteindelijk kwam bij de derde stemronde de AfD als Spielverderber redder in nood op de proppen en gaf – na de vorige twee stemrondes zich onthouden te hebben – de nodige stemmen om Kai Wegner aan de burgemeesterssjerp te helpen.

Is het nu een blijk van ons slecht karakter als we vermoeden dat er iets smerigs op de achtergrond gespeeld werd? Dat de SPD de nieuwe coalitie met de CDU wou doen mislukken vooraleer ze goed en wel geïnstalleerd werd? Dat er gechanteerd, gesaboteerd, afgesproken werd met de Grünen, om op deze manier de oude rood-groene coalitie – wegens gebrek aan een nieuwe – Berlijn voort naar de bliksem te laten leiden?

Of Berlijn nu een ander beleid gegund wordt? Of is het lood om oud ijzer?

https://www.hln.be/buitenland/berlijn-krijgt-voor-het-eerst-in-meer-dan-20-jaar-conservatieve-burgemeester~a8acc37c/