Beeldenstorm: eigentijds volksvermaak

Telkens de politieke wind draait, moeten afbeeldingen van het vorige beleid eraan geloven. Zo ook in Oekraïne, waar een beeldenstorm door het land raast. Alle monumenten die iets te maken hebben met Rusland – en zo zijn de meesten – moeten eraan geloven.

Een standbeeld van de H. Alexander Nevsky werd in het disctrict Saltova (Kharkov) neergehaald. Het nieuwsbureau Strana publiceerde trots hoe het monument van zijn sokkel getrokken werd door een vrachtwagen d.m.v. een kabel, rond de nek van de heilige.

Prelaat Peter Kozachtov van de nabij gelegen Sint Alexander Nevskykerk vertelde hoe men het standbeeld naar beneden haalde: “In de vroege ochtend, 30 minuten na de het verstrijken van de avondklok, kwamen mannen in auto’s, gewapend met machinegeweren, maakten soldaten een kring zodat niemand dichterbij kon komen en trokken het monument op enkele minuten tijd neer. Niemand had de tijd om iets te doen voor de bescherming van het beeld.”

Het standbeeld werd opgericht na een initiatief van b.g. priester om de 350ste verjaardag van de stad – in 2004 – te vieren. Nevsky… afgeleid “van de Neva” werd in 1547 heilig verklaard.

Volgens de parochianen was het parkje, waarin het beeld opgericht werd, vroeger een ware schande, maar sinds de oprichting van het beeld werd alles netjes gehouden en zelfs een populaire ontmoetingsplaats van de lokale bevolking.

De H. Alexander was prins van Novgorod ((1236–40, 1241–56 and 1258–1259), grootvorst van Kiev (1236–52) en grootvorst van Vladimir (1252–63). Hij maakte roem met een aantal militaire overwinningen die een belangrijke rol in de Russische geschiedenis speelden. Hij beëindigde zijn laatste levensdagen als monnik en nam de naam “Alexei” aan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Nevski_(grootvorst)

Een filmfragment – let op de afbeeldingen op de schilden en de geel-blauwe kleuren:

Union of Orthodox Journalists

St. Alexander

In verschillende – hoofdzakelijk Slavische – landen vindt men trouwens kerken en kathedralen – ook in Oekraïne – die gewijd zijn aan de H. Alexander Nevsky. Zijn leven werd verschillende keren verfilmd en toondichters vereerden hem met symfonieën.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Nevski-kathedraal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Nevskikerk