Archief WOII vrij gegeven

Russland gibt 2 Mio. deutsche Kriegsakten frei!Cccd8280036f0ac53a65e14b6a9dc1cc55e0cbfaEen schat aan informatie voor historici en andere geïnteresseerden:

De Russische regering heeft meer dan 2 miljoen tijdens WOII buit genomen bladzijden Duitse archiefstukken vrij gegeven.  Daarbij zitten o.a. dossiers van de staatsveiligheid, geheime akten uit WOI, plannen, kaarten, dagboeken, afbeeldingen, foto’s enz.  De stukken werden gedigitaliseerd en kunnen via dit bruggetje geraadpleegd worden.

FVE

 

4 gedachten over “Archief WOII vrij gegeven

 1. Interessant materiaal.
  Wat opvalt is hoe nauwkeurig ‘ Gefangenen und Beute ‘ werden opgetekend.
  Wat tevens opvalt is het weglaten van enig document over Auschwitz dat in januari 1945 door de troepen van het rode leger werd bevrijd en men bijgevolg mag aannemen dat de sovjets de betreffende documenten ook in hun archief hebben.

  • We hebben het slechts diagonaal bekeken. Geen of nauwelijks westers materiaal. Maar we vonden het belangrijk genoeg om inzage te geven.

   • Het freies-oesterreich.net publiceerde een uit het Russisch vertaalde bijdrage op 17.09.2014 van de journaliste Anja Zwetkowa waarin ze het vrijgeven van de archieven meldt. Het lijkt erop dat men in Rusland verder staat in verband met de geschiedenis van de tweede wereldoorlog dan in het Westen waar we de geschiedenis moeten blijven slikken zoals ze ons werd ingelepeld, in Rusland is men de mening toegedaan : Die Geschichte des 2. Weltkrieg muss neu geschrieben werden (de geschiedenis van de 2de wereldoorlog moet nieuw geschreven worden)
    freies-oesterreich.net/…/russland-oefnnet-die-archive-die-geschichte-des-

 2. Zou er ook de naam in zitten van de belgische politieker die spioneerde voor Moskou en wiens naam uit het boek “Het Mitrokhin Archief” is weggelaten!!
  Het archief over Auschwitz ,zal gezien de aard, zich vermoedelijk nog jaren bevinden in de archieven van de NKVD.
  Tijdens de oorlog werden er door de Duitsers in Parijs een dossier in beslag genomen :”Histoires belges”. Bron : Repressie zonder maat of einde? van Prof. Raymond Derine – pagina 99.
  Bevindt zich dit dossier ook in Moskou?? Het moet zeer interessante zaken bevatten, en mogelijks zaken die vandaag nog altijd bruikbaar zijn voor chantage!!

Reacties zijn gesloten.