Arabische satire

Is onderstaand satirisch fragment een teken dat er wel degelijk een haar in de vriendschapsboter zit tussen de VSA en de zandbakdemocratie in de Arabische Golf? U leest het goed: “Perzische” Golf is helemaal fout. En dat heeft niets te maken met Trumps opzegging van het nucleair akkoord.

Dit terzijde. Arabieren zijn niet per se bekend voor hun fijne humor. Ook niet voor hun droge humor, al zitten ze daar bovenop een heleboel zand. Maar daaraan willen ze nu iets veranderen. Kijk even mee:

Bovenstaand filmpje kent momenteel in alle Saoedische sociale media een ongekend succes; de Saoedische zender (die door de regering betaald wordt) zond een parodie uit van de Amerikaanse president Biden en zijn lieftallige assistente Kamala.

Het toont een verwarde president die door zijn vice-presidente gesouffleerd wordt tijdens zijn appèl aan Poetin, wiens naam hij vergeten had, knikkebollend in slaap sukkelt en die uiteindelijk door Kamalaatje, die hij daarvoor “First Lady” noemde, onder “clap for your president” (applaus voor uw president) aanmoedigingen van het podium moet gedragen worden.

Verschillende media hebben reeds een verzameling pijnlijke stommiteiten, versprekingen en zwarte gaten in zijn geheugen opgetekend. En neen, ze zijn niet grappig, ook al lijken ze zo. Eigenlijk is dit intriest. We schreven het herhaaldelijk: wat bezielt een hoogbejaard man om zichzelf zoiets aan te doen? Waarom geniet hij niet van zijn (klein)kinderen, van de tijd die hem nog gegund wordt, van zijn geld?

Je kan het de Saoedi’s niet kwalijk nemen; ook de Amerikaanse bondgenoten bezondigen zich aan milde tot zeer kwetsende spot. Dat de liefde tussen de VSA en Saoedi-Arabië bekoeld is, mag blijken uit de toenadering tot China en het ignoreren van de Amerikaanse oproep i.v.m. Oekraïne.

MBS Rejected Biden Request to Talk Russia, Ukraine Oil Crisis: WSJ (businessinsider.com)

Begin van het einde van de oliedollar? (4) | Golfbrekers