Arabische landen eerder sceptisch over Trump als vredesapostel

De bronafbeelding bekijkenNa een jaar heen en weer reizen voor diplomatieke besprekingen in Abu Dhabi, Riyadh, Amman en Kaïro kregen de Trump-missionarissen Jared Kushner, schoonzoon, en Jason Greenblatt nul op het rekest bij hun pogingen Egypte en andere Arabische staten te overtuigen van de “visie van de eeuw” der VSA voor de vreedzame toekomst der Palestijnen en Israël.

De basis van het plan bestaat uit het samenvoegen van de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook bij Jordanië om uiteindelijk tot een confederale staat te komen.  Alle Arabische landen verwierpen het voorstel.

Of het nu verstandig was van Trump twee joden, de ene gematigd, de andere minder gematigd, erop uit te sturen naar moslim landen om een plan te verkopen dat indruist tegen de moslimsolidariteit, laten wij even in het midden.

Koning Abdullah van Jordanië maakte bekend dat er zeer grote druk op hem uitgeoefend werd om het plan goed te keuren maar hij wees het af.  Naar verluidt zou Trump zijn geloofdwaardigheid in het M.O. verspeeld hebben door de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen en de VN resoluties hieromtrent te negeren. Egypte drong aan op een twee-statenoplossing met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat. Opvallend: Trumps kameraden in Saoedi-Arabië willen er ook niet van weten.

Trump is de laatste in de rij VSA-presidenten die hun tanden gebroken hebben op een vredesoplossing voor het Israël-Palestina conflict.  De ‘deal of the century’ is dood – de begrafenis moet nog plaats vinden.  U leest het wel op twitter.  In de M.O. regio zou men in een andere richting uitkijken voor een andere kandidaat vredesduif.

 

 

 

1 gedachte op “Arabische landen eerder sceptisch over Trump als vredesapostel

  1. Leer altijd weer iets bij van mijn lijfblad Hagalil.

    Nu vertelt het me op 19 september, onder de titel “Diskretion” dat: ondanks embargo’s en gebrek aan diplomatieke erkenning, er een levendige handel is tussen Arabische Staten en Israël. Een handel waar nauwelijks iemand wil over praten en die niet opduikt in de statistieken.

Reacties zijn gesloten.