Anti-IS-coalitie

Vandaag steken 60 landen, onder het voorzitterschap van John Kerry,  de koppen bijeen in de NAVO-gebouwen te Brussel om te overleggen hoe ze IS aan banden kunnen leggen.  Het gaat om de landen die zich in september engageerden in de zgn. anti-IS-coalitie.   Ze gaan eerst een balans opmaken en dan kijken hoe het nu verder moet.

Alle 28 leden van de NAVO maken deel uit van de coalitie.  Enkele Arabische staten uitten hun steun maar willen liever niet teveel opvallen, kwestie van het thuisfront niet te verontrusten.

Vijf strategische punten staan op de agenda:

Militair: nieuwe trainingskampen in Irak met 12 brigades, waarvan 9 Irakese en vier Koerdische.   Ze krijgen steun vanuit de lucht en zouden vanaf het begin van de lente operationeel kunnen zijn.

Vreemde strijders: hoeveel er nu juist vanuit vreemde landen naar de IS getrokken zijn, is onbekend.  Men schat zo’n 10.000.  Sommigen beschouwt men ‘jihad-toeristen’, een koosnaampje voor degenen die er zgn. ‘humanitaire hulp’ bieden.

Financieel: de geldstroom naar IS onderbreken.   Hun inkomsten verwerven ze via de verkoop van olie, losgelden, rooftochten, chantage en de verkoop van historische Syrische antikwiteiten.  Men wil uitzoeken hoe het geld via het internationale geldverkeer in hun handen beland.   Veel van dat geld circuleert via banken in Qatar en Koeweit.  Beide landen zouden ‘beloofd’ hebben de geldstroom op te sporen.

Humanitaire hulp: men vreest dat een tegenoffensief de bevolking nog berooider zal achterlaten of dat er nog meer inwoners op de vlucht zullen gaan.

De IS-strijders delegaliseren.

Men gaat ervan uit dat de strijd in Syrië nog jaren kan duren.  In Irak hoopt men dat er een zekere vorm van een oplossing komt binnen 12 – 18 maanden.
Bovenstaande zal er eventueel toe leiden dat EU-lidstaten reisgegevens van passagiers zullen uitwisselen. Frankrijk en het V.K. willen paspoorten van vermoedelijke kandidaat-terroristen intrekken.

Alle 28 leden van de NAVO?  Het is uitkijken naar de reactie van Turkije, dat zich pas wil engageren als er een niemandsland op Syrisch grondgebied, aan de Turkse grens, gecreëerd wordt en als Assads hoofd op een bord gepresenteerd wordt. De VSA zouden – als échte democraten –  hier geen graten in zien.  Ze bombarderen trouwens ook in Syrië, zonder het verzoek of de goedkeuring van de huidige regering-Assad, terwijl Australië, Canada, Frankrijk en G.B. zich beperken tot Irak.

Moeten we nog vermelden dat president Assad niet uitgenodigd werd?

Tot zover de IS-aanpak. Wat met soortgelijke uitwassen in Afrika?  Ook daar gaat geen dag voorbij zonder dat islamisten hun beproefde terreur uitoefenen om de wereld volgens Allahs wensen te hervormen.  Moet er geen daadkrachtiger reactie komen tegen de islam in het algemeen?  Overal waar de godsdienst van de vrede aan ‘populariteit’ wint, is de vrede om zeep.  Zou het kunnen dat er pas opgetreden wordt als de olie-bevoorrading in het gedrang komt?  Als het om geld gaat, véél geld? Mensenlevens zijn niet meer dan ‘collateral damage’, randschade, totaal onbelangrijk, te vergelijken met eieren, die men moet  breken om een omelet te bakken.

FT

“Turkije heeft het pad voor ons geëffend”

Turkije moet uit de NAVO

Turkije, het meest betrouwbare NAVO-lid

Amerikaanse zware wapens voor Al Qaeda

Transitland Turkije, leverancier IS

DailyStar