Amerikaanse oorlogstactiek

Obama verklaarde doodleuk dat de Russen I.S. sterker maken. “Louter een militaire oplossing gaat hen alleen maar vastzetten in een moeras. Het zal niet werken. Ze zullen daar een hele tijd zijn als ze geen andere koers gaan varen.”  

Juist.  Daar heeft de Amerikaanse leiding, president, politici, banksters, leger en wapenindustrie ervaring mee.  Hoe lang is de zgn. coalitie tegen I.S. al bezig? Met als enig resultaat dat I.S. van dag tot dag groeide. Als een boemerang kwam een dag later het Amerikaanse bombardement op een ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan.  Zelfs geen poging tot ontkenning.  De Russen liggen in een buikkramp. Maar Obama heeft beloofd de zaak te laten onderzoeken.  Kous af. Collateral damage.

Laten we het vooral over Amerikaanse oorlogstactieken hebben.  En als de toestand escaleert? Wie raapt de brokken op?  Vluchtelingencrisis?

De VSA zijn “betrokken” in 74 naties wereldwijd.  Voor een overzicht van Amerikaanse deelname aan oorlogen en conflicten, klik hier.  De lijst vermeldt niet de politieke oorlogsvoering, noch de praktische en financiële steun aan “bevriende” strekkingen.  Sinds haar ontstaan in 1776 kon de VSA slechts 21 jaar vrede op haar palmares laten optekenen.

Nog een voorbeeld: “Amerikaanse drones in Jemen maken Al Qaida sterker.”  Moet Obama daar geen preek over geven?

Uit woede over aanvallen op onschuldige burgers steunen steeds meer Jemenieten terroristische aanslagen tegen Amerikaanse doelwitten.
Momenteel radicaliseren veel Jemenieten uit woede over de dronesaanvallen van de Verenigde Staten. Dat zegt hoogleraar politicologie Jillian Schwedler van de City University of New York. Volgens Schwedler hebben de dronesaanvallen, die bedoeld zijn om (potentiële) terroristen uit te schakelen een averechts effect. Jemenieten die politiek en religieus gezien als neutraal golden sluiten zich nu aan bij Al Qaida of zijn bereid om Al Qaida en andere terreurorganisaties te helpen om landen als de Verenigde Staten aan te vallen.
De Verenigde Staten hebben sinds 2002 met drones talloze Jemenitische burgers, onder wie tientallen kinderen, vermoord. Volgens Schwedler stemmen corrupte Jemenitische leiders in met de aanvallen. (360°Magazine)

FT