“Als je niet luistert, ben je geen goede journalist.”

Free Download How to Talk to Anyone, Anytime, Anywhere: The Secrets of Good  Communication [Full] | by Javierdoyle | javierdoylepdf | Dec, 2020 | Medium

Larry King, TV icoon, overleed vanmorgen op 87-jarige leeftijd, na een rijkgevulde carrière bij meerdere radio- en televisiezenders. Tienduizenden bekende en minder bekende personen namen plaats in de studio voor zijn camera, resp. achter de micro: zangers, filmsterren, binnen- en buitenlandse politici van eender welk pluimage. En ja hoor, het zal u niet verrassen: Larry King is volgens Wikipedia van ons heengegaan “door de gevolgen van corona”!!!

“The key of interviewing is listening,” King said in an interview in 2017. “If you don’t listen, you’re not a good interviewer. I hate interviewers who come with a long list of prepared questions…That’s not the way it works for me. So I concentrate solely on the answer, and I trust my instincts to come up with questions.”

Ned. vert.: “Het geheim van een goed vraaggesprek is luisteren,” zegde hij in 2017, “als je niet luistert, dan ben je geen goede journalist. Ik haat journalisten die met een lange lijst voorbereide vragen afkomen… Zo werk ik niet. Ik concentreer me helemaal op het antwoord en ik vertrouw op mijn instinct om de juiste vragen te stellen…”

Een andere factor, volgens Larry King, is neutraal zijn, de mens achter de politicus zien.

“If you have an agenda, you’re not gonna learn, in my opinion…I’m interested in a heart of a person. How people react to things. What’s it like to be a president and send someone to war. What’s it like at night when you get the statistics – 132 killed today. How do you sleep?”

Ned. vert.: “Als je een agenda hebt, dan ga niets te weten komen, vind ik… Ik ben geïnteresseerd in het hart van een persoon. Hoe mensen reageren op bepaalde zaken. Hoe het is president te zijn en iemand naar een oorlog te sturen. Hoe voelt hij zich ‘s nachts als hij de statistieken gekregen heeft – 132 slachtoffers gevallen vandaag. Hoe slaapt hij dan?”

Kathleen Cools, Bart Schols, Annelies Beck, Ivan De Vadder, Phara de Aguirre… moeten nog veel boterhammekes eten om tot aan zijn enkels te komen…

Larry King was sinds tientallen jaren bevriend met Donald Trump; hij nodigde hem keer op keer uit in zijn show. Zoals dit gesprek met het jonggetrouwd koppel; zowel Melania als haar bruidegom klonken heel spontaan en open. Heel anders dan tijdens de Witte Huis-jaren.

In september 2000 was Larry King één van de eerste buitenlandse journalisten die een uitgebreid vraaggesprek hield met de Russische president Vladimir Poetin. Tijdens het gesprek: een breed spectrum van thema’s: van de VSA presidentsverkiezingen anno 2000 tot de ramp met de Kursk onderzeeër, de VSA militaire verdedigingsplannen, Poetins verleden bij de KGB en de (toenmalige) Russische onzekere toekomst. En tijdens dat gesprek boorde hij naar de mens achter Poetin. Toen hij gevraagd werd of hij in God geloofde, antwoordde Poetin: “Ik geloof in menselijke wezens. Ik geloof in hun goede bedoelingen. Ik geloof dat we allemaal op de wereld gekomen zijn om goed te doen. En als we dat doen, als we dàt samen doen, dan zal ons succes ten deel worden. Het belangrijkste: we zullen het hoogste doel bereiken: vrede in ons hart!” U kan dit melig vinden, maar in die tijd was het “not done” een hoffelijk-vriendelijk gesprek te hebben met de Russische “vijand”.

Larry, het mannetje met de bretellen, stelde ook de Dalai Lama op zijn gemak:

1 gedachte op ““Als je niet luistert, ben je geen goede journalist.”

  1. Larry heeft het bij het rechte eind , luisteren naar de mens die tegenover u zit. Dat alleen is voor de huidige ondervrager journalist niet meer het geval maar wel onderbreken en de ondervraagde niet laten antwoorden op de vraag die hij stelt.
    Beweringen van goed of kwaad worden niet meer gecheckt maar voor waar aan genomen wat het tegendeel is van goede journalistiek.
    Spaar ons dus van de huidige journalisten want allen bezeten van het eigen groot gelijk.

Reacties zijn gesloten.