4 gedachten over ““Als het kalf verdronken is…”

  1. Als ik wat reclame voor B. kan maken, kan ik het echt niet laten.
    Was in Generaal Manie Maritz zijn ‘My Lewe en Strewe’ aan het lezen bij het hoofdstuk ‘My rek na Angola’. Hij werd daar opgepakt door de Portugezen, uitstekend behandeld, maar de behandeling van de kaffers vindt hij tamelijk wreed. Als die Portugezen vinden dat een kaffer iets verkeerd heeft gedaan, worden hun handen achter hun rug met een ruwe wilde beesten riem vastgemaakt en de kaffers schreeuwen heel de nacht van de pijn. Ik kon dit niet uithouden en ben die nacht opgestaan om naar de commandant te gaan, om te vragen om die schepsels niet zo te mishandelen. Hij antwoordde mij dat ik naar de Belgische Congo moest gaan als ik wou weten hoe men een kaffer echt moet behandelen. Ik heb gezien dat een kaffer elke morgen, een paar maal, met een houten plank op zijn handen en onder zijn voeten werd geslagen. De eerste morgen is dit niet zo erg, maar de tweede en de derde loopt het bloed uit hun handen en voeten.’
    Als dit volgens de Portugezen maar een kleinigheidje is, wat zouden ze dan in Belgisch Congo met de kaffers hebben uitgestoken?

  2. Alle macht gaat van het soevereine volk uit, staat in de grondwet. Toegegeven er staat niet bij welk volk hiermee bedoeld is. Maar stel dat het de oorspronkelijke inwoners zijn, dan is de medewerking van die macht beknot tot verkiezingen en heeft het verder niets meer in de pap te brokken.

  3. En over de macht van het soevereine volk gesproken. Krijgen we toch wel lessen over democratie uit een Z. Amerikaans land. In Brazilië zijn ze even de gangen van de presidente gaan onderzoeken. Bij ons leveren onderzoekscommissies niets op, in Brazilië kon madam inpakken en wegwezen.

Reacties zijn gesloten.