Als de vos de passie preekt…

Afbeeldingsresultaat voor als de vos de passie preektZoals algemeen bekend zijn de VS ware vredesapostelen.  Niet te verwarren met Jehova’s Getuigen.  Die hebben weliswaar dezelfde zendelingendrang, maar ze komen tenminste niet onuitgenodigd binnen in uw woning.  Zo wil de Amerikaanse president nu de heisa rond Qatar gaan ontwarren.

Donald Trump verklaarde donderdag dat hij bereid is zijn nek uit te steken om te bemiddelen in het dispuut tussen Amerika’s beste vriendjes in het M.O. en Qatar.  Gezien zijn diplomatische talenten, heeft hij er alle vertrouwen in dat er snel een akkoord op tafel zal liggen.  Na een onderonsje met de Koeweitse emir sjeik Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah mocht Trump het woord voeren.  De emir voegde eraan toe dat het belangrijkste bereikt werd: geen militaire ‘vredes’missie.  Aanleiding van het gesprek was een schrijven uit Qatar dat de emir ontvangen had waarin de afzender duidelijk maakte dat Qatar over een 13-punten eisenlijst van gedachten wilde wisselen.  Niet dat al deze punten aanvaardbaar zijn, vèr van, stelde de emir, maar een groot aantal zou ‘opgelost’ geraken.   Trump bevestigde dat de crisis begon over de financiering van terrorisme door ‘bepaalde’ landen gedurende een aantal jaren.

Hij heeft het over de vredeswens van Palestijnen en Israël.  Over het laatste nieuws betreffende Assad en chemische wapens: “moeilijk te geloven”.  sinds Trump aan het VS-roer staat, doen de VS het beter in Syrië dan tijdens de acht jaar van het Obama-regime – ISIS wordt dankzij het ‘groots’ Amerikaanse leger mores geleerd. Over een mogelijke vredesmissie militaire tussenkomst in Noord-Korea, maar – wees gerust – de VSA hebben ongelooflijk veel talent om de situatie vreedzaam te ontmijnen.  Over – maar dan moet u wel even tussen de lijntjes lezen – een gezamenlijk front tegen Iran.

Onze redactie vraagt zich wie er gaat bemiddelen over de – laten we het vriendelijk houden – de jarenlange Amerikaanse bemoeizucht in onafhankelijke buitenlandse staten…

Al Arabiya