Aangepast speelgoed

Vroeger speelden we cowboy en indiaan.  Of verdedigden we burchten.  Ridders en onschuldige deernen.  Nadien kwamen allerlei moderne versies van krachtmetingen aan bod.  Meestal met fictieve figuren uit teken- en andere films.  Goed versus kwaad.

Nu kan men via het internet een speelgoedset kopen met Lego-achtige poppetjes waarmee onze kindjes oorlog en terrorisme kunnen (na)spelen. Zwarte vermomde mannetjes, machinegeweren en een Arabische vlag. Daarbij een geblinddoekte, bloedende gegijzelde, die door een een gemaskerde ‘krijger’ met een mes bedreigd wordt.  De hoofden kan men volgens individuele wensen van het lichaampje scheiden.
Vanzelfsprekend wordt een uitgebreid wapenarsenaal en zelfs een speciale politie-, resp. legereenheid, aangeboden. De ‘valse’ Legofiguurtjes zouden in China geproduceerd worden en kunnen online bij Aliexpress besteld worden.
Het Chinese bedrijf Alibaba, eigenaar van Aliexpress, ziet er geen graten in. Iedereen mag producten aanbieden, iedereen mag verkopen. Slechts waren die tegen de richtlijnen verstoten (?), die beledigend, bedriegend of illegaal zijn kunnen niet door de verkoopsbeugel.

Al bestaat ook deze versie die reclame maakt voor een fastfoodrestaurant. Moderne tijden.  Binnen vijf maanden Sint Niklaas.

1 gedachte op “Aangepast speelgoed

  1. Een ideale manier om de geesten van de kinderen te vergiftigen met speelgoed is niet nieuw… het bestond reeds in WO l met LODEN, platte soldaatjes. Toen er teveel kinderen ziek werden (door die loden “gevalletjes” in de mond te stoppen), ging men over op geperst papier (papier mâché in ‘t françoistjes) met eendraadijzer geraamte (waaraan menig kind zich kwetste indien “het voetstuk,of “de kop” afbrak. Het was maar nà WO ll dat Europa kennis maakte met plastic, en nôg “iets” làter met demonteerbare onderdeeltjes (in Kinder-eieren & Lego).

Reacties zijn gesloten.