Aan alle mama’s, uit buiten Antwerpen, een gelukkige Moederkensdag!

Het vereren van moedergoden, moeders en Maria is uiteraard al eeuwenoud, en viel in verschillende regio’s op verschillende dagen – zij het meestal wel in de lente, gepaard gaand met processies en kerkelijke vieringen.

Pas in 1870 werd in de VS een niet-religieuze moederdag gestart door Julia Ward Howe uit Philadelphia, een pacifiste en voorvechster van vrouwenrechten. Het succes kwam echter pas vanaf 1907-1908, o.a. door de eerder nationalistisch getinte moederdagvieringen van Ann Reeves Jarvis. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag. In de jaren 1920 waaide die trend over naar Europa.

O.L.V. van Antwerpen in kathedraal

De Amerikaanse Moederdag was nog niet bekend, toen de Antwerpse liberaal Frans van Kuyck (1852-1915) in 1913 een Moederdag lanceerde op 15 augustus, de feestdag van Maria.Van Kuyck mobiliseerde de plaatselijke pers en de scholen, publiceerde een scenario en zette een propagandacomité aan het werk. De kinderen en vader moesten moeder verrassen met versieringen, gelegenheidsversjes, bloemen, speciale broodjes en zelfs juwelen. (Dr. Karl Catteeuw, KU Leuven)

Waarom Antwerpen (weer) tegendraads doet met Moederdag

1 gedachte op “Aan alle mama’s, uit buiten Antwerpen, een gelukkige Moederkensdag!

Reacties zijn gesloten.