Aalst Carnaval krijgt steun uit onverwachte (… en onverdachte) hoek

Afbeeldingsresultaat voor voil jeanetten aalst

Vandaag is het “Voil Jeanetten”dag in Aalst. Voor sommigen de plezantste dag van het Carnavalgebeuren. Al zullen de scherpslijpers van de politiek-correcte dictatuur hierover weer zaniken dat Aalstenaars niet alleen jodenhaters maar bovendien homofiele achterlijke holbewoners zijn.

Niet zo, zegt de Aalsterse holebi-gemeenschap. Niets van aan, zegt Iris Steenhout.

… In het buitenland wordt met ontzetting gekeken naar de stoet van Carnaval Aalst. Wat dichter bij huis kunnen politici het evenmin laten hun afkeuring te laten blijken. Wat moet ik – als holebi – nu concluderen uit het feit dat Unesco en politici in binnen- en buitenland scherp veroordelen wat er gebeurt wanneer het om Joden gaat, maar het tegelijk blijkbaar acceptabel vinden dat dinsdag, de dag van de “Voil Jeanetten”, een hele dag wordt uitgetrokken om elke mogelijke karikatuur van homoseksuelen in de verf te zetten? …

… In Aalst revolteert men tijdens Carnaval tegen de bestaande orde, maar zet men net daardoor in de verf wat de overige dagen van het jaar als “gewenst gedrag” wordt gezien. We krijgen geen inclusief feest door één bevolkingsgroep uit te sluiten. Door Joden mee in hun volksfeest van (zelf)spot te trekken, geven de carnavalisten eigenlijk aan dat ze Joden net als gelijken zien. Dat is dus een volstrekt andere betekenis dan wat tijdens Hitlers periode (en ruim daarvoor trouwens door de katholieke kerk) aan karikaturen van Joden werd gegeven…

Lees meer…

Iris Steenhout is ex-coördinator van een Aalsterse holebi-jongerenvereniging van Wél Jong, Niet Hetero. Ze is docent bij HoGent (campus Aalst) en als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep ‘Crime & Society’ van de VUB.

Beelden van 2019 – toen nog werelderfgoed – de eerste prijs van etiquette zullen ze niet halen. Wie trekt zich daar iets van aan?