1983: een verbluffend interview met Hans Janmaat

‘We hebben politieke vluchtelingen,’ stelde Janmaat bovendien. ‘Iedereen die hier mag blijven kan er dus niet uit. Wij zijn een rechtsstaat.’
De drie journalisten komen ondertussen ronduit onbeschoft en hysterisch over. Toen Janmaat begon over de achtergestelde rol van de vrouw binnen het islamitische gezin werd er lachend gereageerd – dat was bij de katholieken toch ook zo? ‘Als u hun het recht geeft op een paar eeuwen van ontwikkeling,’ sneerde Van Weezel, ‘dan hebben de islamieten in Nederland precies datzelfde recht. En als u ze dat recht niet geeft, discrimineert u!’
Een van de andere interviewers vroeg Janmaat of hij kon uitleggen wat nu het probleem is met de multiculturele samenleving. Spanningen? Criminaliteit? Waar dan? ‘Het lijkt wel alsof ik met mensen spreek die zo van de maan komen hobbelen,’ antwoordde Janmaat. ‘Jullie zijn toch journalisten? Ga eens de wijken in.’

“Maar ik dacht: ‘Wat als ik nu zometeen in het restaurant van de Tweede Kamer bij het echtpaar Janmaat aan tafel zit? Dan kan ik mijn wetenschappelijke carrière wel op mijn buik schrijven.’ Dus toen heb ik snel een smoes verzonnen dat ik geen tijd had. Tja, eigenlijk enorm laf. …”

Het gelijk van Hans Janmaat
Het lijkt, kortom, alsof de wereld in dertig jaar op zijn kop is gezet.
Indertijd kreeg de VPRO woedende reacties. Niet omdat de interviewers te grof waren, maar omdat ze Janmaat überhaupt een podium hadden geboden.
Hans Janmaat werd voor de rechter gesleept voor uitspraken die nu aan de lopende band worden gedaan, ook ter linkerzijde. Hij werd genegeerd door andere politici, beschimpt door demonstranten en afgeluisterd door de geheime dienst. In maart 1986 kwam het zelfs tot een aanslag door linkse radicalen, waarna de gewonde vrouw van Janmaat haar been moest laten amputeren. Er werd geen enkele Kamervraag over gesteld.

Lees er alles over bij De Correspondent.

7 gedachten over “1983: een verbluffend interview met Hans Janmaat

 1. Een bruggetje over het “anti-semitisme” van Janmaat die zelf van joodse afkomst was!!!
  http://media.tpo.nl/2015/10/23/open-brief-van-joost-niemoller-aan-hoofdredacteur-elsevier-arendo-joustra-waarom-zwijgt-u/
  Een citaat :
  “De enige in uw blad die Janmaat wel fair behandelde was uw toenmalige columnist Pim Fortuyn.”(=einde citaat).
  Nog een citaat :
  “Uw insteek was dat Janmaat, notabene kind van een Joodse moeder, antisemiet was. U werd hierin gedekt door uw toenmalige hoofdredactie, H.J. Schoo, die toen in Elsevier schreef: “Gebrandmerkt als racist is hij zich metterdaad als racist gaan uiten. Een rolvaste vertolking van dat archetype kan het klaarblijkelijk niet zonder antisemitisme stellen.””(=einde citaat).
  Het resultaat van het onderzoek :
  “Voor het schrijven van mijn boek De Verschrikkelijke Janmaat kreeg ik toegang tot het fractie-archief van de Centrumpartij en de Centrumdemocraten. Daarin bevond zich ook de volledig uitgeschreven tekst van het interview, afgelegd door u en Hoedeman. Zo kon ik aantonen hoe leugenachtig uw gepubliceerde versie was: er werden hem woorden in de mond gelegd. Op allerlei manieren werd getracht Janmaat in de antisemitische hoek te duwen, en toen Janmaat daar zelf een principiële uitspraak over deed, werd dat niet gepubliceerd.”(=einde citaat).
  We zien hier het verschijnsel dat het “antisemitisme” gebruikt wordt, zelf tegen mensen die van joodse afkomst zijn, enkel en alleen omdat ze de waarheid zeggen en schrijven. Zie de recente publicatie over Eric Zemmour!!
  Afgezien van wat voorafgaat zag Janmaat dan ook klaar. Dit “klaar zien” was echter geen buitengewone prestatie. Iedereen die wou klaar zien kon immers hetzelfde zien. De enorme verdienste die Janmaat wel heeft, is dat hij het ook openlijk durfde zeggen en schrijven, tot in het parlement toe, ondanks alle “terreur”.
  Janmaat stond dan ook in het verzet avant la lettre!!!
  Vergeleken met WO II was dit dus al in mei 40, en dus niet in mei 45!!
  Hopelijk komt er nog een tijd dat hij in ere hersteld zal worden met alles wat daarbij hoort, ook al is het dan postuum.

  • @ Lovenaar,

   spijtig voor hen maar waar. Als iemand van binnen de joodse gemeenschap zo één en ander aan de kaak stelt wordt hij/zij verketterd en als het ware uit de gemeenschap uitgesloten, te vergelijken met de vroegere excommunicaties uit de Kerk. Hoewel het bij hen nog verder gaat: je wordt ook uit je familie en vriendenkring gestoten.
   Mooi voorbeeld hiervan is de zeer gewaardeerde film Fiddler on a roof, waar de jongste dochter uitgesloten werd. Niet omdat ze iets aan de kaak stelde maar een niet jood, een goy als man verkoos. Waarmee heel pijnlijk duidelijk werd wat haar lot was bij een dergelijk breken van de wet.

    • Moet kunnen. Maar het is wel bevreemdend dat uit een leer als de islam al de ons vijandige elementen in dank worden aanvaard om ze aan de schandpaal te stellen. Terwijl langs de andere zijde een leer als het judaïsme (mag ik nog eens even benadrukken dat ik het judaïsme bedoel en niet de jood op zich) die door de eeuwen der eeuwen in Europa als een vreemd element werd waargenomen en indruist tegen de levensvisie van die Europese mens, dat die leer onder de loep nemen haast een halsrecht is.

     • Even een vervolg.
      Voltaire die als de man van de verlichting wordt beschouwd en waaraan onterecht de volgende woorden worden toegeschreven: ik ben het voor geen woord eens met wat u zegt, maar ik zal me tot mijn dood inzetten voor uw recht om het te zeggen. Die woorden waren in werkelijkheid van Evelyn Hall: I dissaprove of what you say, but I will defend tot the death your right to say it, waarmee ze de bedoeling van Voltaire voor vrije meningsuiting omschreef. Later werden ze dus zelf aan Voltaire toegeschreven.
      Maar om op de man terug te komen: hij nam in die vrije meningsuiting het judaïsme onder de loep met feiten en voorbeelden op een wijze die vandaag niet meer geduld zou worden gewoon omdat men de waarheid vandaag niet meer zo lief heeft. Ze zelfs heel gevaarlijk is en ze je voor de rechtbank kan brengen.

 2. Een groot man, met veel moed en lef, hij mag gerust staan naast Pim Fortuin, Geert Wilders en Filip Dewinter. Ik heb veel eerbied voor u

 3. De profeet Janmaat (vzmh) die de linkse NLse Tweede Kamer betreedt, is als Dutroux himself die de meisjeskleedkamer in een sportzaal binnenstormt.

Reacties zijn gesloten.