127 miljoen euro per jaar

127.000.000 euro – 127 miljoen euro per jaar

Zoveel kosten de drie vestigingen van het Europese Parlement.
Eigenlijk bevindt de officiële zetel van het EU-parlement zich in Straatsburg, op de grens tussen Frankrijk en Duitsland als teken van de verzoening tussen de twee landen.  De gewone plenaire vergadering gaat daar elke maand door, maar alle andere vergaderingen – er wordt hard gewerkt – zoals extra plenaire en commissievergaderingen worden in Brussel gehouden.  Om het eenvoudig te houden bevindt het secretariaat van de praatbarak zich in Luxemburg.

De Europese Rekenkamer komt op een onkostenplaatje voor de drie adressen van 127 miljoen euro per jaar. Volg bruggetje voor het rapport.
De verkozenen der EU-lidstaten rennen dus constant heen en weer van de ene naar de andere vestiging.  Al jaren wordt er gevraagd hieraan een einde te maken.  Tevergeefs.  Straatsburg ziet in het reizend toneeelgezelschap een bron van inkomsten.  En Brussel wil zijn naam en faam als Europese hoofdstad hoog houden.

In detail kosten de vestigingen per jaar:
Straatsburg 114 miljoen euro
Luxemburg een bescheiden 13 miljoen euro.
De verkoop van de gebouwen in Straatsburg zou 616 miljoen euro opleveren.  De toestand kan gewijzigd worden mits unanieme goedkeuring van de 28 lidstaten; zoals bekend weigert Frankrijk toe te geven.

Wat ons betreft mogen de Fransen heel de sanseboetiek van ons hebben.  Al zou het de logica zelf zijn de zetel van de EU richting oosten te verplaatsen.  Sinds de uitbreiding ligt het epicentrum ergens in Tirol of Salzburg.

B.g. cijfers geven weer wat het in stand houden van de drie locaties kost.  Het gaat uiteraard om veel meer.  Een duur symbool van de ‘vrede’.

 FT

3 gedachten over “127 miljoen euro per jaar

  1. Alles wat met dat EU tuig te maken heeft volledig opdoeken en de misdadigers opsluiten. Dat zijn pas besparingen.

  2. Als de Europaleiders hun uitgaven in verhouding zouden staan met hun prestaties dan leefden wij met zen allen in een Europees Aards paradijs . Hoe zit dat met Carla De Gucht heeft die nu zijne C4 gekregen ? Ik vindt niets terug over zijn lot . Ik ben erg ongerust over zijn toekomst , heel die operationele geslachtsverandering voor niets , dat kan toch niet !

Reacties zijn gesloten.