داعش

IS, ISIS, ISIL, het zijn verschilende benamingen voor een en dezelfde beweging. Franse media –daarin voorop gegaan door de Franse regering– gebruiken echter consequent een heel andere naam voor de terreurgroep: Daesh (Daech in het Frans). En niet zonder reden, schrijft het Amerikaanse Vox.

De voorloper van wat velen tegenwoordig Islamitische Staat oftewel IS plegen te noemen, werd in 1999 opgericht onder de naam Jamaat al-Tawhid wal-Jihad, dat Eenheid en Jihad betekent. In 2004 zwoer de leider van de groep, Abu Musab al-Zarqawi, trouw aan al-Qaida, waarna de beweging werd omgedoopt tot Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn, oftewel (vertaald via het Engels in) al-Qaida in Irak.

Nadat al-Qaida in Irak in 2013 grondgebied in Syrië had veroverd, begon het zich Islamitische Staat in Irak en al-Sham te noemen, afgekort ISIS. Al-Sham is een moeilijk te vertalen Arabisch begrip dat verwijst naar een specifiek gebied aan de oostkust van de Middellandse Zee met inbegrip van Syrië. Al-Sham komt ruwweg overeen met de Levant   – hoewel de Levant een groter gebied omvat– zodat in de Westerse media al-Sham door sommigen is vervangen door de Levant; de laatste -S in ISIS maakte dus plaats voor een -L: ISIL.

De volledige omschrijving van het huidige IS is al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wa al-Sham, wat het acroniem (letterwoord) DAIISH ( داعش ) oplevert. Dat wordt in het Engels veelal gespeld als Daesh. Aan deze Engelse omschrijving hebben de terroristen van IS echter een hekel, omdat het veel lijkt op het Arabische woord “dahes”, dat wordt vertaald als ”degene die tweedracht zaait”. Daarvan willen de leiders van IS uiteraard niet worden beticht, zodat de term Daesh op het grondgebied van de beweging is uitgebannen.  Lees verder…

Nvdr: Onze redactie hecht geen geloof aan b.g. redenering.  Het lijkt ons eerder waarschijnlijk dat men het woord ‘islam‘ zo weinig mogelijk wil in verband brengen met moslim terrorisme, kwestie van de ‘ware gelovigen’ niet voor het hoofd te stoten.  In quasi elke tweede volzin sprak Kerry sinds 13 november het woord ‘Daesh‘ uit, flink gevolgd door alle Franse politici en het EU-nieuwskanaal.  “We zijn in oorlog met Daesh” klinkt toch heel wat minder agressief dan “we willen alle Islamitische Staat-terroristen elimineren”.  Toch?

FT

7 gedachten over “داعش

 1. Nog een paar eigenaardigheden:
  Volgens Debkafile zou er een akkoord zijn tussen Poetin en Obama om de rebellen in Syrië te bombarderen en waarbij slechts 25% van de acties tegen ISIS gericht zouden zijn http://www.debka.com/article/25026/Acting-on-secret-Obama-Putin-Syria-deal-Moscow%E2%80%99s-air-strikes-focus-first-on-rebels-next-on-ISIS-
  En volgens Xander zouden de Fransen alleen verlaten doelen van ISIS bestoken http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/11/Inwoners-Raqqa-Fransen-bombarderen-lege-gebouwen-en-laten-ISIS-ongemoeid

  • Dat laatste werd bevestigd in een boodschap van ISIS, die zich afvroeg of de spionagetechnieken zo achterlijk waren dat men hun verhuis naar een andere locatie niet opgemerkt had.

 2. Het zou geen slecht idee zijn , dat ze die baardapen die omwille van een zogezegde godsdienst onnoemelijk veel leed aan hun medemens berokkenen. Ze zouden ze moeten opsluiten in een soort dierentuin . Beesten in de gedaante van mensen . Te bewonderen samen met kinderen en kleinkinderen met waarschuwingsbordjes ” verboden te voederen” ” Niet te dicht naderen , gevaarlijke soort” ” niet laten schrikken ” met een kleine duiding uit welke regio ze afkomstig zijn . De uren waarop ze eten krijgen als bijzondere attractie ! “Mensen” zijn die naam niet allemaal waardig er leven teveel varkens onder ons !

 3. ‘Strategische doelen’ bombarderen? Zijn die er nog altijd dan?
  Hun trainingscentra zijn de laadvlakken van hun Toyota’s, hun commandocentra zijn de stuurcabines, en hun wapendepots zijn hun koffers.

Reacties zijn gesloten.