Wim Sonneveld, een eeuw oud

Afbeeldingsresultaat voor taalvirtuoos wim sonneveldVoor allen die, toen de dieren nog spraken en de verkleuring zich beperkte tot een zonnebrand, toen de tv-antenne nog moest gedraaid worden naar 625 of 918 beeldlijnen (de taalgrenslijnen), een stoel bijschoven bij de gelukkigen die zich een televisietoestel konden veroorloven, voor het nieuws, voor Schipper naast Mathilde of voor deze grote meneer: Wim Sonneveld.  Tja.  En wij Vlamingen maar jaloers wezen op zoveel taalvirtuositeit…

Op 28 juni werd hij 100 jaar geleden geboren.

Afbeeldingsresultaat voor frater venantius standbeeldIn de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
In deze aflevering aandacht voor Wim Sonneveld, die honderd jaar geleden geboren werd. Sonneveld bekeerde zich vlak na de oorlog onder invloed van zijn vriend Huub Janssen tot het katholicisme. Hoe katholiek was de zanger van ‘Het Dorp’ eigenlijk?  Meer… met geluidsfragment..

Schin op Geul heeft eigen Frater Venantius

 

6 gedachten over “Wim Sonneveld, een eeuw oud

  1. Toen was gelukkig zijn , nog heel gewoon . Een tijd die nooit meer terugkomt

  2. Er staat niks over “het soort Protestantisme” vermeld, geachte Redactie, doch… indien “het” gaat over “Evangelisch-Methodisten is de overgang naar het katholicisme NIET ZEER groot hoor.
    Dié gelovigen steunen vooràl op de uitspraak van Christus, beschreven in het “Evangelie van Johannes” (hoofdstuk 14;vers 6):
    “IK ben de weg, de waarheid, en het leven… NIEMAND KOMT TOT DE VADER, DAN DOOR MIJ” dus NIET “bid tot mijn moeder, noch énig àndere heilige om voorspraak te bekomen voor een plaatsje in de hemel” (zoals “de Roomsen” verkondigen).
    Biechten doen zij rechtstreeks aan god, NIET aan een priester (zodat zij nooit zéker zijn van vergiffenis…èn tellen “aflaten” NIET)
    Dominees mogen huwen, kommunie bestaat uit een stukje brood & een slokje rode wijn…zoals in het “laatste avondmaal”, maar is NIET (zogezegd: heilig) als zijnde een wezelijk deel van Christus. – + – + – Allée; dàt is hetgeen Fikken nog onthouden heeft van “in z’n soldatentijd” EN héél het “religie-zooitje” overboord gooide in 1956.

  3. Oeps, nog vergeten te melden: men hoeft NIET NUCHTER te zijn, NOCH “zuiver van zonden” om dat stukje brood te nuttigen, èn men mag er gerust op kauwen (vermits het “maar” een symbolische daad is ) ” Niet nuchter” in de zin van: men mag spijzen genuttigd hebben en NIET reeds een aantal pinten achterovergekapt hebben 🙂

    • Iets dat weinigen weten , het staat ook niet in het evangelie ,maar Jezus had een serieus drankprobleem ,sedert hij water in wijn kon veranderen

  4. Ik herinner me nog hoe mijn vader en moeder uitkeken naar deze uitzendingen. Het was aftellen naar de dag van de uitzending alsof het een lancering van een raket betrof. Ik ben er mee grootgebracht en kan het steeds meer waarderen als ik het nog eens terug zie.

Reacties zijn gesloten.