Syrië: Wie speelt er blufpoker?

Blufpoker?

Obama en maatje Kerry treden afwisselend in het voetlicht.  Obama gaat dan toch niet als de grote wreker eigenmachtig Syrië aanvallen.

Bij nader inzien zal hij het Congres, zeg maar het federale parlement, raadplegen.  Maar hij is er gerust in: de meerderheid van de afgevaardigden  zullen hem steunen, meent hij.

Obama2 I want you

Klik als u nog niet overtuigd bent.
Studio Rony

Intussen mag Kerry nog maar eens voor de zoveelste keer bevestigen dat ze het met zekerheid “weten” dat er een chemische aanval gebeurd is – met sarin –  in opdracht van het Syrische regime.

Pech dat het Congres nog tot 9 september op vakantie is.  Hoewel mister president meent dat de Amerikaanse belangen in het gedrang komen, zijn de heren en dames niet echt onder de indruk.  De betogingen overal in de VS tégen een zoveelste Amerikaanse schending van een buitenlands grondgebied kunnen hen niet ontgaan zijn.  De televisiezenders zijn het in het algemeen eens dat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking tégen een Amerikaanse militaire inmenging is in Syrië.

Dat het Assad-regime nu de kans heeft materiaal en troepen te herpositioneren is voor hen een meevaller.

De Syrische ‘rebellen’ zijn er echter niet gerust in.  Of de VS nu aanvallen of niet.  Ze vrezen zelfs dat de VS een dubbele agenda zouden kunnen hebben en dat de terroristische  klonen van Al Qaeda het eigenlijke doel zijn van eventuele Amerikaanse aanvallen.   Ze evacueren hun bases en brengen voertuigen en wapens in veiligheid.
“Natuurlijk verplaatsen we onze strijders en materiaal. Denkt u dat we de Amerikanen vertrouwen? We weten dat wij het werkelijke doelwit zijn”, zei een strijder van Liwa al-Islam.
Ook radicale groepen als het Nusra Front en de Islamitische Staat van Irak en de Levant vrezen aanvallen. “ISIL heeft veel van zijn centra, vooral in het noorden en oosten van Syrië geëvacueerd. Ze hebben de veiligheidsmaatregelen rond hun leiders aangescherpt en veranderen steeds van locatie”, aldus een bron die banden heeft met deze groepering.

Die Amerikaanse oorlogstaal heeft in elk geval voorlopig een positief  gevolg gehad.  Met al dat verhuizen komen ze daar amper nog  tot vechten.

Hatay

Ook in Turkije, dat samen met Frankrijk blijft aandringen op een militair ingrijpen door de VS, wordt er betoogd.  Vanmiddag kwamen duizenden mensen bijeen in Hatay, dichtbij de grens met Syrië, voor een vreedzame pro-Assad demonstratie.  Ze droegen vlaggen en plakkaten mee om hun steun te betuigen aan de Syrische president.
In Istanboel verhinderde de politie de toegang tot het Gezi park voor honderden toegestroomde betogers, die hun ongenoegen over de geplande Amerikaanse ingreep wilden uiten.  Zij vormden een ketting op de Istiklal-laan.

Demonstrators form a human chain during a peace day rally at Taksim square in central Istanbul September 1, 2013 (Reuters / Osman Orsal)

Istanboel

FT , samenstelling uit diverse bronnen.

2 gedachten over “Syrië: Wie speelt er blufpoker?

  1. Obama lijkt me een beetje voorzichtiger geworden . Hij wil wel , maar durft niet goed. Hij verschuilt zich achter zijn buiksprekerspop Kerry die oorlogstaal blijft prediken . Anderzijds wil hij zijn halfbroertje Malik ook niet teleurstellen , anders krijgen die zijn verschillende vrouwen weer een pak rammel , volgens de richtlijnen van de moslimbroeders . Zelf de rebellen die alle lagen van de islam vertegenwoordigen van brave huisvader tot slecht en doorslecht , zijn er ook niet gerust in . Zover is het gekomen vriend noch vijand weten niet wat ze moeten denken over die bananen-boot-kapitein . De enigsten die voordeel zullen halen bij een eventuele strafexpeditie zijn de wapenfabrikanten . Volgens totaal onbetrouwbare bron zouden die leveranciers voor instandhouding van de vrede , al verscheidene vernietigingswapens in promotie te koop aanbieden met daar bovenop , Fort-zegeltjes .

Reacties zijn gesloten.