Sancties… welke sancties?

Russia to give record-high loans to Turkey, India and Iran. 63907.jpeg

Toen wij gisteren naar een fruitteler op de radio luisterden, die vertelde dat de gestopte perenexport naar Rusland – u zal zich de beantwoorde sancties herinneren – nog steeds zwaar weegt op zijn handelsbalans, vroegen wij ons af in hoever Rusland nu eigenlijk getroffen wordt door de strafmaatregelen die wij uitgevaardigd hebben. Misschien geeft dit meer duidelijkheid:

Uit het begrotingsontwerp 2020-2022: Rusland zal dit jaar een record aan leningen optekenen. Aha, Rusland voelt de westerse wurggreep… Niet toch… een record aan verstrekte leningen aan het buitenland! Binnen een periode van drie jaar zullen regeringen en organisaties in het buitenland meer dan een biljoen roebel in de vorm van leningen ontvangen van Rusland. Het bedrag is groter dan in de vorige vijf jaar.
Volgens de cijfers van het Ministerie van Financiën lenen die landen geld van Moskou om de aankoop van Russische producten en de realisatie van gemeenschappelijke projecten te kunnen financieren.
Volgens deskundigen gaat het leeeuwenaandeel naar de constructie van nucleaire krachtcentrales in Turkije en Indië, en bovendien naar de ontwikkeling van nucleaire infrastructuur in Iran. Alle projecten worden gerealiseerd met een Russische partner.

In september gaf de vice minister van financiën, Sergei Storchak, nog mee dat het buitenland zo’n 35 miljard dollar schulden heeft bij Rusland, waarvan ongeveer 1/6 tussen 2020 en 2022 terugbetaald moet worden. Een officiële lijst van de schuldenaars werd niet bekend gemaakt. Wat men uit open bronnen kan vernemen (grote leningen moeten door de Doema goedgekeurd worden) is dat de meeste leningen naar voormalige USSR-landen gaan of om de schulden van sommige landen te herschikken (Vietnam, Indië, Irak, Jemen, Cuba). Wit-Rusland staat voor het grootste bedrag in het krijt: ca. 7.5 miljard dollar, gevolgd door Venezuela met 3.5 miljard dollar. Sinds 2012 is de schuld van Wit-Rusland verdubbeld. Deze zomer weigerde Moskou het huidige gedeelte van de schuld te herfinancieren, iets wat niet in goede aarde viel. Wit-Rusland zag zich genoodzaakt bij China aan te kloppen en Russische roebelfondsen te koop te zetten. (…) (Wij hebben de valuta gemakshalve in dollar vermeld.) (…)

Terwijl wij hier nog altijd treuren om de verboden perenexport, tekenden Russische bedrijven acht contracten voor een waarde van 7.4 miljoen euro op de Anuga-2019, een internationale voedings- en drankenbeurs in Keulen met 4500 deelnemers. En er zitten nog meer contracten in de pijplijn: de Russische deelnemers hadden 324 contacten met een potentieel van 17.3 miljoen euro bovenop de getekende contracten. (…)

Om u een idee te geven over Anuga: