Oost-Ghouta: een stapje dichter bij de wapenrust? (3)

Naar verluidt zou 90% van Oost-Ghouta in handen van de regeringsstrijdkrachten zijn.

Je houdt het niet voor mogelijk: daar waar de terroristen verdreven zijn, keert de bevolking nu al terug “naar huis”.  Voor zover er daarvan nog sprake kan zijn. De overheid doet alle moeite om het dagelijkse leven in de bevrijde gemeenten zo snel mogelijk te herstellen. Infrastructuur, nutsvoorzieningen, industrie (o.a. industriële broodbakkerij met een productiecapaciteit van 15 ton brood per dag), ruimen van puin… (Sana)

Daarbij hoort het opsporen van landmijnen en explosieven die de lieverdjes achter gelaten hebben, het uitvlooien van een tunnelnetwerk en het opdoeken van wapenfabriekjes.

Dit is de bevrijde Harasta regio.  Het Syrische leger zou de vallei van Ein Tirma onder controle hebben en rukt nu op dieper in de regio.  De officier geeft meer uitleg en bevestigt de samenwerking van de bevolking met het leger; tegelijkertijd zou het leger maatregelen getroffen hebben om de bevolking te beschermen tegen de terroristen.

Samen met Ahrar al-Sham, die met tientallen bussen naar Idlib versast werden waar ze hun terroristische bezigheden kunnen voortzetten, heeft ook de even gematigde Faylaq al Rahman eieren voor hun geld gekozen.  In ruil voor de redding van hun vege lijf (… dan toch geen zin om te verhuizen naar het maagdenparadijs?) verraadden ze vlotjes hun kameraden die de strijd voor hun interpretatie van democratie nog niet wilden opgeven.  Abdel Nasser Shmeir, hun commandant, zou gevangen genomen zijn.  Faylaq al Rahman kreeg een soortgelijk voorstel als Ahrar al-Sham: alle gevangenen moesten vrij gelaten worden, waarna gisteren 8 Syrische soldaten naar hun eenheid konden weerkeren.

Het Syrische leger deed opnieuw een oproep tot een andere terroristengroep,  Jaysh Al-Islam (twitter) in Douma om zich over te geven.  Zij beantwoordden het verzoek met het afvuren van nog meer raketten op Damascus (video).  Hun leider had de wens geuit te willen blijven vechten tot de laatste snik en deed een oproep aan zijn kompanen in Idlib en in Zuid-Syrië het Syrische leger aan te vallen.  Naar verluidt zou hij intussen toch tot inkeer gekomen zijn en zouden zo’n 3000 zieke burgers de Douma regio mogen verlaten. De berichten over dit mogelijk akkoord zijn tegenstrijdig.

Zoals na de bevrijding van Aleppo, komen stilaan de getuigenissen van de bevolking los. (video)

Deze vrouw kon jaren geleden uit Oost-Ghouta ontsnappen: