Islamisering is een blijkbaar een grondrecht

Gebedsoproep ‘is een grondrecht’ en klinkt in zeker 12 steden

© Reliwiki. De Centrum Moskee in Deventer

Dagelijks of wekelijks vanuit een minaret oproepen tot gebed, mag dat? De discussie die afgelopen maand ontstond omdat een moskee in Deventer van zich wilde laten horen, doet vermoeden dat er voor gebedsoproepen hoge juridische drempels zijn. Dat valt wel mee, zo blijkt nu.

In steden als Eindhoven, Apeldoorn en Heerenveen klinkt de zogeheten azan al. Zeker 12 moskeeën roepen publiekelijk op tot gebed, constateert EO-programma De Vijfde Dag na een belronde langs 141 gebedshuizen. Nederland zou in totaal 450 moskeeën tellen. Van de gemeenschappen die de EO consulteerde hebben er 42 ‘de wens’ om dagelijks op te roepen tot gebed.

De azan kwam vorige maand landelijk in de schijnwerpers toen de gemeente Deventer in een enquête aan 500 bewoners vroeg of de lokale Centrum Moskee iedere dag (in plaats van iedere week) de gebedsoproep tweemaal mocht laten klinken. Een groep omwonenden had zich tegen dat voornemen verzet.

Meeste omwonenden hebben geen bezwaar

Zij kregen steun van Geert Wilders, die vorige week Kamervragen over de kwestie stelde. De PVV-leider wilde van het kabinet weten of het de ‘imperialistische’ praktijk gaat verbieden. Enkele dagen daarvoor was al gebleken dat de meeste Deventernaren er niet zo’n moeite mee hadden: alleen een minderheid van 167 bewoners zag de dagelijkse oproep niet zitten.

Enkele omwonenden van de moskee in Deventer overwegen nu een rechtszaak. Ze krijgen steun van de landelijke VVD, die hoopt dat een rechter duidelijk maakt wat wel en niet mag. Volgens de gemeente overschrijdt de huidige azan in ieder geval geen juridische grenzen. Het gebed zorgt voor minder dan 50 decibel – laag genoeg om ondertussen telefoongesprek te voeren.

Oproep is grondrecht, maar gemeente kan eisen stellen

De vrijheid om publiekelijk op te roepen tot gebed is volgens advocaat Reinier Ensink gewaarborgd door de grondwet en de wet Openbare Manifestaties. Wel kunnen gemeenten eisen stellen aan de lengte, het tijdstip en het volume.

Moskeebesturen kunnen lering trekken uit de kwestie, stelt fractievoorzitter Hasan Kücük van de lokale Haagse partij Islam Democraten tegenover de EO. Slechts weinigen zouden beseffen dat ze geen toestemming nodig hebben voor de gebedsoproep. ‘Het is een grondwettelijk recht. Moslims zijn zich daar nu bewust van aan het worden.’

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3412463/2013/03/20/Gebedsoproep-is-een-grondrecht-en-klinkt-in-zeker-12-steden.dhtml

5 gedachten over “Islamisering is een blijkbaar een grondrecht

  1. Oproepen tot gebed een grondrecht ? Akkoord. Wat ik voorstel is om zoals vroeger in alle kerken elk uur de klok te luiden om de tijd aan te geven en om het half uur 1 slag. Voor het begin van de mis de klokken langdurig luiden om de gelovigen op te roepen tot deelname aan de misviering. De niet gelovigen zullen ongetwijfeld de nodige verdraagaamheid aan de dag leggen en kunnen het luiden van de klok gebruiken als signaal om werk even te onderbreken voor een sigaretje of een kopje koffie. Eens kijken hoeveel protest hierop zal komen. Wedden dat het vlug gedaan zal zijn met het klokkenluiden.

    • Dat is de facto nu al het geval. Zogezegd om de rust van de omwonenden niet te storen, is menig klokkenspel stil gelegd: vooral daar waar de aanhangers van de godsdienst van de vrede hun bedje gespreid hebben.

  2. Je mag er toch niet aan denken dat dit gejank binnenkort in Brugge weerklinkt? Dit huilerige, irriterende, cultureel compleet niet op zijn plaats zijnde gejank. En sorry voor de gelovigen onder de lezers, maar nu dacht ik dat we hier in Vlaanderen zo langzamerhand van de godsdienst af waren … krijgen we dit weer! Zoals mijn moedertje zaliger vroeger altijd zei: “We rijden achteruit.”

  3. Is eigenlijk heel simpel op te lossen: elke keer als die pipo begint te brullen allemaal op hetzelfde volume (of harder!!!) ‘Sympathy for the devil’ van de Stones draaien met de ramen wijd open…

Reacties zijn gesloten.